Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tereza a Radek vytáhli řidičku z ledového rybníka: Hejtmanka jim za to udělila medaili

Autor: pma, inf - 
5. prosince 2022
18:08

Středočeská hejtmanka Petra Pecková na sociálních sítích nezapomněla na hrdinný čin dvou policistů Terezy Zrůbkové a jejího kolegy Radka Pečeného. Ti loni v prosinci vytáhli z utopeného osobního automobilu řidičku a ihned se dali do její resuscitace. Ženu se nakonec povedlo zachránit. Oběma policistům Pecková udělila Medaili Středočeského kraje za mimořádné skutky a významné zásluhy.

Psal se 9. prosinec roku 2021 a policisté Tereza Zrůbková a Radek Pečený  z Obvodního oddělení v Sedlčanech tušili, že je nečeká lehká směna. Toho dopoledne dopravu zkomplikovalo husté sněžení a silnice pokryla ledovka. V důsledku toho došlo k několika dopravním nehodám a haváriím. A k jedné z nich byla vyslána i dvojice policistů.

Ti byli v tu dobu nejblíže Úklidského rybníka, který se nachází mezi obcemi Bor a Úklid na Příbramsku. Ve vodě dle informací dispečinku skončil osobní automobil, který měl být podle prvotních informací plný pasažérů.

Bojovalo se o vteřiny

„Po příjezdu na místo viděli téměř utopené auto, vzdálené zhruba 6 a 7 metrů od břehu, střechou na dně rybníka. Z havarovaného auta byla vidět pouze zadní kola,“ popsala příběh na sociálních sítích středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Po cestě na místo museli policisté rychle probrat taktiku, aby na místě neztráceli cenné vteřiny. Za jízdy ze sebe sundávali věci, které si nesměli namočit, a přichystali záchranný vak. U rybníka rychle zjistili hloubku vody, která místy dosahovala až šesti metrů, a skočili do vody.

Nouze si nevybírá

V ledové vodě bylo náročné se orientovat, ale na zadních sedadlech našli řidičku v bezvědomí. Přes zadní sedačku u spolujezdce ji policisté vytáhli z auta a pak až na břeh. „Začali jsme s resuscitací a vzápětí přijeli záchranáři, kteří si paní okamžitě přebrali,“ popsala událost zasahující policistka. Poté se s kolegou z mokré uniformy převlékla a dosloužili oba čtyřiadvacetihodinovou směnu.

Žena díky včasnému příjezdu záchranné služby, ale hlavně zasahujících policistů Terezy a Radka, nehodu přežila. Odvážný čin nadchl středočeskou hejtmanku Petru Peckovou, která příběh popsala na sociálních sítích a na začátku listopadu dvojici udělila Medaili Středočeského kraje za mimořádné skutky a významné zásluhy.  

„V takové situaci se může zničehonic ocitnout každý z nás. Na straně toho, kdo pomoc potřebuje, i toho, kdo pomáhá. To musíme mít na paměti,” sdělila během předávání cen hejtmanka Petra Pecková. 

Video  Jak probíhá kurz první pomoci u Českého červeného kříže? 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání