Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ohřívač z květináče by vás mohl přijít pořádně draho! Hasiči ukázali šokující video

Autor: pma - 
6. prosince 2022
10:10

Energie zdražují a lidé se tak snaží vymyslet všemožné alternativy, aby si doma zvýšili teplotu a ušetřili nějakou tu korunu. Jedním z tipů, které kolují na sociálních sítích, je i ohřívač vytvořený z čajových svíček a starého květináče. Ten ale může namísto chtěného tepla napáchat ohromné škody.

Zima je plném proudu a venkovní teploty často padají k nule, v noci dokonce ještě níže. Ceny za energie, které musely v posledních týdnech a měsících dodavatelé zvednout, dělají vrásky spotřebitelům. Lidé se tak snaží co nejvíce ušetřit a topit méně, než byli zvyklí v předchozích letech.

Jedním ze zaručených tipů je obléci si na sebe více vrstev oblečení. Na sociálních sítích ovšem kolují i další tipy, které mají do domácností přinést teplo. Jedním z nich je i tip na „čajový ohřívač“. Autoři videa radí umístit několik čajových svíček pod hliněný květináč. Po zapálení svíček má ohřívač fungovat jako malý radiátor. Nápad se na sociálních sítích objevil prvně na začátku loňského roku, ovšem se současnou energetickou krizí, nabírá znovu na oblíbenosti.

Video  Čajový ohřívač doma určitě nezkoušejte.  - Facebook.com/Hasičský sbor v Brunswicku
Video se připravuje ...

Hasiči se ale jednohlasně shodují na tom, že využívat k vytápění čajový ohřívač, je velmi nebezpečné. Ohřívač má vysoký potenciál požáru a velmi často dochází i k výbuchu. To ostatně potvrzuje i hasičských sbor z německého Brunswicku, který na Facebooku sdílel video, co se po zapálení stane. „Vznikne voskový oheň a ten již nelze uhasit vodou. Je to podobná reakce, jako při požáru mastnoty v kuchyni. Následně může dojít k explozi, těžkým popáleninám nebo požáru celého bytu,“ uvádí hasiči a dokládají to i na zveřejněných záběrech.

 

Pojišťovny navíc upozorňují na fakt, v případě pojistné události, mohou lidé přijít o peníze. „Dojde-li k poškození nábytku nebo majetku, může pojistitel domácnosti nebo bytového domu plnění z hrubé nedbalosti úměrně snížit nebo ve zvlášť závažných případech zcela odmítnout,“ vysvětlila pro německý týdeník Wirtschaftswoche Bianca Bossová z německé neziskové organizace BdV.

Tip navíc ani nefunguje, což je způsobeno jednoduchými zákony termodynamiky. Energii není možné v jednom systému vytvořit ani zničit, přičemž teplo je forma energie. To, že nad svíčky umístíte květináč, neznamená, že tepla bude více, než když budou stát volně v prostoru, protože teplo produkují svíčky svým hořením.

 

 

krtek. ( 7. prosince 2022 07:38 )

videl jsem kaminka v obytnem privesu kde byli 3 svicky s dobou horeni cca 8h v mraze ohrali prostor na 20 st. kaminka meli kominek a privod vzduchu zvenku

mrkevmrkev ( 6. prosince 2022 11:14 )

Tak hasiči použili neúměrně velký počet svíček. Stačí 4. Navíc na volném prostranství foukal vítr, oheň nadmíru rozfoukal, což v domácnosti nehrozí. Doma si hřejete dlaně o teplo, které rozpálený květináč vyzařuje. Co jsem viděla kamínka z květináče, tak i technické provedení neodpovídá tomu, co hasiči sestrojili. Každopádně chápu, proč lidé hledají jiné způsoby, když na normální teplo třeba z radiátorů finančně nedosáhnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání