Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Síkela čelil u Moravce kritice za pomoc vlády s energiemi: Zastropovali ceny příliš vysoko?

Aktualizováno -
4. prosince 2022
13:55
Autor: simao, ČTK, lig - 
4. prosince 2022
13:14

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v neděli v Otázkách Václava Moravce hájil vládní způsob zastropování cen elektřiny a plynu. Jeho resort nyní vyhodnocuje, jaké dopady bude mít zastropování pro české domácnosti a kolik z nich bude nadále sociálně ohroženo.

„Dodavatelé energií mají právo stanovit cenu podle sého uvážení, tak jsou napsané zatím zákony v ČR a zákazník má možnost tu cenu odmítnout,“ uvedl v ČT ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Všichni, kdo mají problém s tím, jak budou vypadat jejich zálohy, tak vzhledem k tomu, že od 1.1. bude platit zastropování, tak na webových stránkách ERÚ je kalkulačka, kde si mohou všechny domácnosti překontrolovat, jak by mohla a bude vypadat výše záloh u nich,“ podotkl.

Vláda v říjnu stanovila pro domácnosti cenové stropy, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu bez omezení spotřeby. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky.

„Otázkou je, jestli to dopadne jako vždycky, jestli to bude jako s úsporným tarifem apod. Mám z toho obavu,“ podotkl poslanec SPD Jan Hrnčíř. „Způsob zastropování ceny, jak vláda aplikovala, je naprosto nemožný a nesmyslný. Kompenzuje se dodavatelům energií cena poměrně vysoko, jedna z nejvyšších v Evropě, když se podíváme na okolní státy, jak zastropovaly ceny, to prostě nedává vůbec smysl,“ podotkl.

Vláda podle poslance měla stropovat níž a „ne za trojnásobek cen, které byly loni na jaře“, ať už je to u cen elektřiny, nebo plynu - a takto obrovský nárůst nemůže spousta domácností zvládnout, varoval.

Síkela: Zastropování neřeší všechny domácnosti

„My v tuto chvíli vyhodnocujeme, jaký počet domácností po zastropování bude ohrožen sociálně. My tam máme další nástroje - příspěvek na bydlení atd.,“ reagoval Síkela.

„Samotné to zastropování - a to jsme nikde neřekli - neřeší všechny domácnosti. Ale právě proto máme jeden z nejrobustnějších sociálních systému v Evropě a právě proto je tady celá řada forem pomoci, které mohou domácnosti čerpat,“ podotkl ministr.

Zastropování cen energií v Česku Zastropování cen energií v Česku | Reprofoto ČT

„Jsme ve složité krizi a to, co té krizi neprospívá, je, když se mění příliš rychle složité nástroje na řešení té krize. Nejdřív byl představený úsporný tarif a vzápětí představujeme veřejnosti něco nového - zastropování cen energie. A ta veřejnost, a to nejsou jenom občané, ale to jsou i menší firmy apod., které nemají svá velká oddělení, která mohou studovat všechny předpisy detailně, se v tom těžce orientují, jak k tomu přistoupit. Nedivme se nikomu, komu přicházela nula a najednou tam od ledna bude mít 8 - 10 tisíc, že je z toho zmatený,“ vytkl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Upozornil, že energetická krize je velmi disproporční a některé domácnosti, ale i některé firmy ji pocítí výrazně výš a zaplatí třeba až čtyřnásobek i po zastropování. Uvedl příklad známého, který topí na elektřinu a z 6500 Kč záloh bude rázem topit za 15 000 Kč.

Problém zasažených firem

„A stejně tak to máme ve firmách - jsou tady firmy velmi energeticky náročné a stejně tak jsou tady firmy, které měly možnost se zastropovat loni, tím pádem mají nižší energie,“ podotkl Rafaj s tím, že je třeba mít i účinné doplňkové programy pro nejvíc postižené domácnosti, ale i firmy.

„Zastropování je jedna věc, tam má být nastaveno vůbec obecně to hratelné pole, ale pak pro nejvíc zasaženou skupinu má být nastaveno něco navíc. To je asi naše největší kritika k tomu teď spuštěnému dočasně krizovému rámci, že se nám nepodařilo jej otevřít i pro ty firmy malé a střední, které jsou už zastropované předchozím nařízením vlády. I mezi nimi, tak jak jsou pekaři apod., mohou být ti, kteří jsou více postiženi,“ uvedl Rafaj.

Podle Rafaje by proto opatření z dočasného krizového rámce měl doprovázet ještě dodatečný produkt pro nejvíce postižené firmy.

Zastropování cen energií v Německu Zastropování cen energií v Německu | Reprofoto ČT

Kritice čelil i Síkela za úpsorný tarif, který však nakonec ustoupil plánu na zastropování cen. Úsporný tarif však podle ministra svou roli splnil a může do budoucna sloužit k adresné podpoře vybraných domácností, např. energeticky zranitelných podle jednotlivých typů energie, oponoval Síkela. I Evropa musela dojít k tomu, že domácnosti či malé a střední firmy chce stropovat plošně, ačkoliv o tom některé státy nechtěly dlouho nic slyšet, upozornil Síkela.

„Vím, které země co udělaly, mluvím s těmi jednotlivými ministry,“ uvedl ministr a způsob českého zastropování bránil.

„Je velmi zvláštní, že v Německu budou mít domácnosti výš zastropováno, než firmy to není pro Německo nic jiného, protože ta filosofie tam je jiná. Samozřejmě, že i kupní síla domácností je tam jiná, přesto filosofie je jiná: my chceme vám zajistit práci, pokud máte práci, tak se jakoukoliv krizí dostanete snáz, než když ji nebudete mít, tzn. pro nás je priorita zachovat funkční průmysl,“ uvedl Rafaj. Podporoval by proto stejné stropy pro domácnosti i firmy.

1000 žádostí velkých firem

Ministerstvo průmyslu a obchodu v polovině týdne evidovalo přes 1000 žádostí velkých firem o podporu kvůli vysokým cenám energií, uvedl v OVM Síkela. Firmy ale pomoc zřejmě získají až v příštím roce kvůli notifikaci Evropské komise. 

Dotační výzva vychází z takzvaného dočasného krizového rámce Evropské unie. Ministerstvo výzvu vypsalo zhruba před 14 dny. „Náš odhad je, že žádostí bude mezi 6000 a 8000,“ uvedl Síkela. Vláda na pomoc velkým podnikům vyčlenila 30 miliard korun.

Do budoucna má vláda připravené i stanovení cenových stropů energií pro velké podniky. Ty by měly být na stejné úrovni jako pro malé a střední firmy. Podobu zastropování cen by kabinet stanovil svým nařízením. Nařízení by mohla vláda podle Síkely vydat do konce roku.

Fiala: Zajistili jsme dostatek energií

Premiér Petr Fiala (ODS) přitom minulý týden v OVM odmítl, že by vláda chtěla snižovat hranici zastropování cen elektřiny a plynu. Strop na cenu energií je podle něj stanoven tak, aby si ho stát mohl dovolit a aby lidé nebyli překvapeni výší úhrad.

„Velice důležité je, že jsme zajistili dostatek energií. To vůbec není samozřejmé. A ještě na jaře hrozilo, že nebudeme mít dost plynu, že nebudeme mít dostatek plynu, který potřebujeme pro vytápění, pro teplo, pro spoustu věcí, které se dotýkají každodenního života lidí. My jsme ten plyn zajistili,“ uvedl Fiala v neděli na svém facebooku v Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily.

„Ta druhá věc, která je důležitá, je, že jsme zvládli ceny energií. Jedna věc je, že máme energie, druhá věc, že jsme dokázali zajistit občanům, firmám a veřejným institucím energie v přijatelných cenách. Ano, ceny rostou, ale rostly by násobně, kdyby stát nezasáhl. Zastropování, úsporný tarif, odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energie - to všechno způsobuje, že lidé tu situaci zvládnou. A pak je tu třetí věc, která s tím souvisí. My jsme připravili rozsáhlou formu pomoci a sociální sítě, kterou nazýváme Deštník proti drahotě,“ dodal Fiala.

Video  Fresh Cash 2.díl: Jak si spočítat spotřebu elektřiny?  - Videohub
Video se připravuje ...

beda88 ( 6. prosince 2022 13:49 )

máš pravdu výsměch českým lidem. místo aby ho vykopli ze státních služeb dostal pěknou trafiku alá ta co dřela jak kůň

bullshit ( 5. prosince 2022 12:41 )

U mně zdražení asi o 150%, meziročně...

bullshit ( 5. prosince 2022 12:38 )

Uvádí se 6,-Kč ale je to 6,05 a to bez distribuce. Takže odhadem cca 8,- Kč a více za kWh. Elektrárny vyrábějí za téměř stejně jako loni. Je to lumpárna. Omezí se spotřeba a cena zůstane. Takto to přesně udělali i v minulosti vodárny.

petr777 ( 5. prosince 2022 09:52 )

váše uvaha je stejná jako, přestat hasit baráky, já chci mít klid. Jen naprostý ňouma nechápe, že když UA prohraje, tak se rus posílí a bude stále mít tendence se roztahovat.

nilud ( 5. prosince 2022 08:32 )

V prvé řadě přestat strkat peníze do UA,za druhé tato podvodem vzniklá vlada musí odejít a tací jako je Šílela tam nemají co dělat a za poslední, přestat se řídit americkými zájmi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa