Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oběti halloweenské tragédie v Soulu: Mladá asistentka, sympatický pár i neteř politika

  • Autor: rc - 
    2. 11. 2022
    08:50

    Obrovskou tragédií skončily oslavy halloweenu v jihokorejském Soulu. V sobotu 29. října se ve čtvrti Itaewon, kde se nachází velké množství barů a klubů, sešlo údajně až 100 tisíc lidí. Svátečně naladění návštěvníci v různých kostýmech si chtěli užít první velkou oslavu, která se konala po třech letech poté, co úřady zrušily restrikce spojené s covidem-19. Nicméně v jednu chvíli se do úzké uličky nahrnuly stovky lidí. Při tlačenici zemřelo 156 lidí. Jednou z obětí je rodačka z Austrálie, která byla na cestě kolem světa, či neteř amerického politika.

  • 1.Konec cesty kolem světa

    Za pouhých dvanáct dní měla Grace Rachedová, která pracovala jako asistentka filmové produkce, oslavit čtyřiadvacáté narozeniny. Rodačka z australského Sydney se vydala na cestu kolem světa. Poznávání světa však skončilo v jihokorejském Soulu, kde oslavovala Halloween. Oslavovat svátek Všech svatých se vydala v převleku za slavnou herečku Audrey Hepburnovou. Jako další stovky lidí šla do čtvrti Itaewon, kde ji doprovázeli tři přátelé. Připletla se tam do tlačenice, která vznikla v úzké uličce.

    Podle informací britského deníku Daily Mail se lidé nahrnuli do uličky, aby viděli místní celebritu. Grace se tak stala jednou z obětí halloweenské tragédie. Její kamarád Nathan Taverniti na TikToku uvedl, že se ji snažil zachránit, ale marně. „Byl jsem tam, když říkala, že nemůže dýchat a já popadl za ruku jednoho z přátel. Nikdo nebyl ochotný pomoci. Viděl jsem jak lidé natáčí, zpívají a smějí se, zatímco moji přátelé umírali spolu s dalšími lidmi,“ uvedl Taverniti a dodal, že zemřela pomalou a trýznivou smrtí. „Všechno, co jsem viděl, byla zeď těl,“ uvedl dřív pro místní noviny. Pouhé dva dny před smrtí na TikToku Grace sdílela video, kde si užívá na Bali.

    Grace Ratchedová zemřela při halloweenských oslavách v Soulu.

  • 2.Studentka zdravotní školy

    Na semestr odjet do zahraniční se rozhodla dvacetiletá Anna Gieskeová. Americká studentka, která milovala cestování, studovala třetím rokem zdravotní školu. Měla končit v roce 2025. Ze svého pobytu v Soulu byla tak nadšená, že dokonce na instagramu založila profil s příznačným názvem Anna v Soulu. Na tom sdílela všechny možné zážitky z jihokorejského města.

    Její otec Dan uvedl, že jsou zdrcení zprávou o nečekané smrti dcery. Annu popsal jako „zářivé světlo“.  Anna byla neteří kongresmana Brada Wenstrupa. „Byla darem od Boha pro celou rodinu. Strašně jsme ji milovali,“ uvedl politik. Anna se znala s další obětí tragédie Stevenem Blesim. Pár hodin předtím, než vyrazili oslavovat do centra, vyrazili společně na projížďku na vulkán Halla-san. 

    Anna Gieskeová zemřela při oslavách v Soulu. Anna Gieskeová zemřela při oslavách v Soulu. | instagram

  • 3.Student univerzity

    Posbírat zkušenosti ve světě se rozhodl i americký student Steven Blesi. Dvacetiletý muž studoval na státní univerzitě Kennewas v Georgii, než vyrazil do jihokorejského Soulu. „Můj syn byl dobrodružná a milující duše,“ uvedl jeho otec s tím, že se mu zhroutil celý jeho svět.

    Pro People dodal, že se zdráhal pustit svého syna studovat do zahraniční. „Řekl jsem mu, podívej Stevene, nemohu tě tam chránit. Nemohu. Nemohu ti rychle přijít na pomoc,“ uvedl s tím, že mu kladl na srdce, aby byl velice opatrný. „Nedokážu si ani představit tu bolest, kterou musel zažít. Nemohu ho naposledy obejmout. Nemohu políbit svého chlapce. Nemohu slyšet jeho hlas,“ uzavřel zdrceně.

    Student Steven Blesi je jednou z obětí tragédie v Soulu.

  • 4.Oslava narozenin

    Čtyřiadvacetiletý Choi Boseong slavil narozeniny v centru města. Jeho přítelkyně, která žije ve Spojených státech, napsala na sociální síť twitter výzvu, že se ztratil a shání informace.

    „Můj přítel a jeho kamarádka se pohřešují. Někdo našel jeho bundu a mobil na zemi,“ napsala podle BBC, aby pak všem oznámila zdrcující zprávu. „Všem děkuji za vše modlitby. Bohužel zemřeli. Nedokážu slovy popsat bolest, kterou si procházím právě teď,“ oznámila.

    Choi Boseong zemřel při oslavách Halloweenu v Soulu.

  • 5.Talentovaný módní návrhář

    Peklem před smrtí si prošel i začínající módní návrhář Rhau. Jednadvacetiletý muž se připletl do tlačenice, ve chvíli, kdy telefonoval se svým kamarádem Kimem Dae-Huim (19). Předtím, než jejich hovor utichl, mu prý řekl, že se snaží pomoci nějaké ženě, kterou chytil za ruku. Snažil se ji dostat z davu, ale náhle její ruka byla chladná. Pak prý zavěsil.

    Kim se svěřil deníku BBC, že to bylo naposledy, kdy s ním mluvil. Následující ráno se dozvěděl, že zemřel. Rhau se přistěhoval do Soulu z Malajsie teprve před rokem. Snil o tom, že tam prorazí jako módní návrhář.

    Tragédie při oslavách Halloweenu v Jižní Koreji (29. 10. 2022)

  • 6.Korejská hvězda

    Obětí halloweenské tragédie se stal i herec Lee Jihan. Smrt čtyřiadvacetiletého herce a zpěváka podle People na instagramu oznámila agentura 935 Entertainment. „Rádi bychom vyjádřili upřímnou soustrast jeho rodině, která je zdrcená náhlou tragickou zprávou a také všem, kteří ho milovali,“ stojí v prohlášení.

    Zpěvák a herec Lee Jihan zemřel při tragédii v Soulu.

  • 7.Studentka z Japonska

    Tomikawa Meiová, šestadvacetiletá rodačka z japonského města Hokkaido, se vydala studovat do Koreje, domů se už ale nevrátí. Její otec uvedl, že se jí ještě snažil dovolat a varovat ji o událostech, které se tam odehrávají, ale telefon zvedl policista.

    „Snažil jsem se jí dovolat, abych ji varoval, aby byla opatrná, ale nezvedala telefon. Byla skvělá dcera,“ uvedl s tím, že se chystá do Jižní Koreje, aby identifikoval tělo.

    Tomikawa Mei zemřela při tragédii v Soulu.

  • 8.Studentka z Kazachstánu

    Madína Šernijazovová se vydala do Soulu z kazachstánského města Aktobe. Šestadvacetiletá žena tam studovala magisterské studium na soulské univerzitě. Madina ovládala korejštinu, kterou studovala na univerzitě v Rusku. Krátce předtím, než se vydala do centra, telefonovala se svou sestrou.

    Madína Šernijazovová zemřela při tlačenici v Soulu.

  • 9.Učitelka z Thajska

    Sedmadvacetiletá Natnicha Makaewová odjela do Koreje, aby tam absolvovala hodiny korejštiny. Učitelka studovala korejštinu na univerzitě a vyučovala ji. Ovšem studijní program ukončila tragédie.

    Video  Záběry z tlačenice v Soulu, při které zemřelo přes 150 lidí  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 10.Děsivé fotografie

    Osobní věci obětí halloweenské tragédie skončily v místní tělocvičně. Její prostory zaplnila obuv zemřelých. Boty byly vyrovnány po dvojicích do řady a zrovna tak ostatní osobní věci včetně pasů, brýlí či peněženek.

    Vyrovnané boty obětí tragédie v Soulu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání