Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přes 150 mrtvých při halloweenské tragédii v Soulu: Očité svědectví Češky!

Aktualizováno -
30. října 2022
13:51
Autor: ČTK, lm, Darina Jíchová - 
29. října 2022
17:54

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně 22 cizinců. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na hasiče. České ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na dnešek vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala. Český prezident Miloš Zeman dnes poslal kondolenci svému jihokorejskému protějšku. Obětem ze Soulu věnoval dnešní modlitbu papež František. Očité svědectví z místa neštěstí přinesla pro Blesk Zprávy Češka žijící v Soulu.

Podle hasičů se předpokládá, že lidé byli umačkáni k smrti poté, co se velký dav kolem 22:20 místního času (15:30 SELČ) začal tlačit vpřed v úzké uličce poblíž hotelu Hamilton, hlavního místa večírků v Soulu. Úřady přesnou příčinu incidentu vyšetřují. Mnozí z návštěvníků měli na sobě masky a halloweenské kostýmy. Řada obětí jsou ženy ve věku kolem 20 let, uvedli hasiči.

Video  Záběry z tlačenice v Soulu, při které zemřelo přes 150 lidí  - Reuters
Video se připravuje ...

Záběry z místa události ukazují sanitní vozy seřazené v ulicích, kde je také množství policistů a záchranářů, kteří přenášejí zraněné na nosítkách. Je také vidět, jak záchranáři a chodci provádějí resuscitaci lidí ležících na zemi. Prvotní informace hovořily o desítkách lidí „se zástavou srdce“. Agentura AFP upozornila, že v Jižní Koreji se běžně o srdeční zástavě hovoří, dokud smrt oficiálně nestanoví lékař.

Češka: V ulicích byla hlava na hlavě

„S přáteli jsme se také rozhodli strávit sobotní noc v Itaewonu. Už dopředu jsme věděli, že tam bude spousta lidí a plánovali jsme, že si najdeme nějaké klidnější místo na sezení,“ popsala pro Blesk Zprávy Češka Anna T. žijící v Soulu. „Dostat se do Itaewonu nebylo snadné. Běžně člověku zabere výstup z metra 2-3 minuty. Nyní to bylo 15. Před desátou večer jsem se dostala ven z metra, všude byli lidé hlava na hlavě. Hlavní ulice byla naprosto ucpaná a policie se snažila korigovat dopravu,“ Anna nezamířila na „party ulici“, kde došlo k tragédii, ale do okolních ulic. „V tu chvíli mě nenapadlo, že by to mohl být později problém. Soul je obrovská metropole a lidé jsou zvyklí mačkat se ve špičce v přeplněném metru, tudíž jsou na davy zvyklí. Už v tuto dobu bylo slyšet sanitky, ale měly obrovský problém se někam dostat,“ komentovala.

„S kamarády jsme zapadli do místní restaurace na pozdní večeři a kolem půlnoci nám začala chodit varování na mobil. Jedná se o automatická vládní upozornění v případě katastrof, které jsme se naučili ignorovat, protože se většinou týkají covidové situace a dostáváme je denně,“ vysvětlila Anna s tím, že prvotní zprávy o 50 lidech se zástavou srdce jim přišla „zveličené“ a odhadovali, že šlo o osoby, které to přehnaly s alkoholem nebo drogami. Pak ale viděli záběry z místa tlačenice, místa, od kterého nebyli tak daleka.

„Kamarádka hodinu poskytovala první pomoc.“

„Naprosto jsme se zhrozili. Následující hodiny jsme strávili kontaktováním kamarádů a známých a zjišťováním, zda jsou v pořádku. Později jsem se dozvěděla, že má devatenáctiletá kamarádka tam byla a přes hodinu poskytovala první pomoc, než si vše přebrali medici. Stále čekám na zprávu o známých mých přátel, kteří nejsou k nalezení. Pevně doufám, že jsou v pořádku,“ sdělila pro Blesk Zprávy. Popsala i to, jak to vypadalo v ulicích, kdy byli policisté nebádající lidi, aby šli domů.

„Jenže většině lidí nezbývalo nic jiného, než zůstat v této lokalitě a počkat na první ranní metro. Dostat se z Itaewonu o sobotní noci je i za normální okolností takřka nemožné, pokud si nechcete zaplatit trojnásobnou sazbu za taxíka. Tedy, i když se to zdá v této situaci neuvěřitelné, party pokračovala dál,“ doplnila Anna T., sama jela domů nakonec s kamarádem, který pro ně přijel.

Loni bylo nasazeno do ulic více policistů

Spekulovala i o možných příčinách tragédie a o zvěstech, které kolují. „Osobně se přikláním k mnohem jednoduššímu vysvětlení. Příliš mnoho lidí na jednom místě a slabý dohled nad regulací davu. Byla jsem v Itaewonu na Halloween i minulý rok. I když loni zde bylo o dost méně lidí (kvůli proticovidovým opatřením), na některých místech rovněž docházelo k hromadění lidí a musela jsem se doslova probojovat na druhou stranu. Ovšem oproti letošku bylo nasazeno podstatně více policistů na kontrolu davu a dodržování restrikcí, které v té době platily,“ uzavřela s tím, že nikdo nemůže tragickým událostem uvěřit. „Nikdo z nás nemohl spát a snažíme se tu událost zpracovat. Itaewon často navštěvujeme a nikdy by nás nenapadlo, že se něco tak tragického může stát.“

Pohřešují se stovky lidí

Podle místních médií se na oslavu Halloweenu do čtvrti Itewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, sjelo přibližně 100.000 lidí. Místo je oblíbené i mezi cizinci žijícími v Jižní Koreji a turisty. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky. Uskutečnila se poté, co země zrušila omezení, která měla bránit šíření nemoci covid-19.

V souvislosti s neštěstí se dnes ráno pohřešovalo 355 lidí, uvedla korejská agentura Yonhap

Umírali i turisté

Mezi mrtvými jsou podle hasičů mimo jiné lidé z Číny, Íránu, Uzbekistánu, Spojených států, Rakouska nebo Norska. Hasiči rovněž uvedli, že 89 lidí utrpělo zranění. Dodali, že 19 osob se nachází ve vážném stavu. Původně úřady hovořily o 150 zraněných.O třech obětech z Ruska dnes na sociální síti telegram informovala ruská ambasáda v Soulu. Většina obětí jsou mladí lidé do 30 let, píše Reuters. „Lidi byli jeden na druhém. Někteří ztráceli postupně vědomí, jiní už byli zjevně mrtví,“ popsal situaci Čche.

Do ulic bylo k ošetření zraněných nasazeno více než 800 záchranářů a policistů z celé země, včetně veškerého dostupného personálu v Soulu. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách. „V srdci Soulu se minulou noc odehrála tragédie a neštěstí, které se nemělo stát,“ prohlásil prezident, který dnes ráno přijel na místo tragédie a vyjádřil soustrast pozůstalým, píše AFP.

Kondoloval Zeman i papež

Soustrast a podporu Jižní Koreji vyjádřila řada zahraničních politiků, například britský premiér Rishi Sunak či francouzský prezident Emmanuel Macron. „Tragédie v Soulu mě hluboce zarmoutila,“ napsal na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský.

„S hlubokým zármutkem v srdci jsem přijal zprávu o tragédii,“ napsal v kondolenci Zeman. „Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí a všem zraněným popřál brzké zotavení,“ stojí ve stručném vyjádření, které Hrad zveřejnil.

Papež František se při dnešní modlitbě na Svatopetrském náměstí podle agentury DPA obrátil na desítky přítomných poutníků a vyzval k modlitbě „za všechny, zejména pak mladé lidi, kteří včera (v sobotu) večer zemřeli v Soulu v tragickém důsledku tlačenice“.

 

 

viho ( 31. října 2022 00:01 )

Proč se tlačí? Prý se tam rozneslo, že nějaký klub rozdává bonbóny s drogami a snad tam měl být poblíž i nějaký ten jejich K-pop idol, tedy nalíčený chlapec po několika plastických operacích v nažehleném obleku. Tak se tam všichni cpali... A jejich vláda v reakci na tuto "národní tragédii" ještě vyhlásila státní smutek... Korejská mentalita je pro Evropana těžko pochopitelná...

mrkevmrkev ( 30. října 2022 15:12 )

Nechápu, co to slaví? A proč se tlačí? Tipuji davová hysterie. Nezahynulo také tak nějak podobně v panice při Love Parade v roce 2010 asi 21 lidí?

Uživatel_5521686 ( 30. října 2022 15:12 )

Většina byla sjetá jak zákon káže.Viz zprávy ČT 24.

leomit ( 30. října 2022 11:35 )

Tolik hloupé nenávisti už i tady? No tohle

viho ( 30. října 2022 10:48 )

Je to součást tamní stádní mentality. Chtějí být tam, kde je většina, aby o něco nepřišli a ještě se derou dopředu, aby se na ně dostalo...

Zobrazit celou diskusi