Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opilý řidič na Slovensku zabil 5 lidí: Soudce vysvětlil, proč Dědeček neskončil ve vazbě

Autor: pma - 
11. října 2022
13:20

Uplynul týden od tragédie, která otřásla celým Slovenskem. V neděli 2. října sportovní funkcionář Dušan Dědeček zabil pět mladých lidí, kteří čekali na autobusové zastávce na spoj na koleje. Čin spáchal v opilosti, do vazby však nepůjde a bude stíhán na svobodě. Prokurátor pro řidiče žádal tzv. útěkovou vazbu, podle soudu ale nehrozí, že by se Dědeček vyhýbal stíhání. Soud vyloučil i preventivní vazbu, přestože během posledních 11 let řidič spáchal 16 dopravních přestupků. Jak to zdůvodnil?

V neděli 2. října vjel na zastávku Zochova v Bratislavě sportovní funkcionář Dušan Dědeček. Řidič nadýchal 1,69 promile a svým činem připravil o život pět mladých studentů, kteří čekali na spoj k vysokoškolským kolejím. Těsně po nehodě se Dědeček choval velmi arogantně a agresivně. „Byli tam lidé, kteří mě přímo napadli. Nepamatuji si, že bych na někoho křičel nebo že bych byl agresivní. Věděl jsem, co jsem udělal,“ uvedl později.

Soud důvod pro vazbu nevidí

Po vystřízlivění ovšem řidič prosil policisty o to, aby ho zastřelili. „Dokola jen prosil, aby ho zabili, jinak že se zabije sám,“ sdělil slovenskému Zoznamu zdroj.

Funkcionář byl obviněn policií z trestného činu obecného ohrožení, za což mu hrozí 25 let vězení, či dokonce doživotí. Ve čtvrtek Krajský soud v Bratislavě rozhodoval o tom, zda bude Dědeček stíhán na svobodě, nebo půjde předběžně do vazby. Verdikt, který vyřkl soudce Marek Filo, ale mnohé šokoval.

„Soud nevidí důvod tzv. útěkové vazby pro hrozbu vysokého trestu. Soud nevidí ani důvod tzv. preventivní vazby, protože hrozba pokračování v identickém nebo obdobném řízení z jednání obviněného a jiných konkrétních skutečností nevyplývá,“ sdělil podle serveru Topky.sk mluvčí Krajského soudu v Bratislavě Pavol Adamčiak.

Řidič se cítí zodpovědný

Rozhodnutí je pro mnohé nepochopitelné. „Je to soudní rozhodnutí, se kterým můžeme nesouhlasit, ale je třeba jej respektovat,“ komentoval verdikt soudce prokurátor Juraj Chylo. Ten pro řidiče žádal i útěkovou vazbu, ale i tu soud odmítl. 

„Jsem připraven nést zodpovědnost za své jednání, přičemž nikdy v životě jsem se odpovědnosti nevyhýbal, nebudu proto nikam utíkat, vždy budu po ruce orgánům činným v trestním řízení a soudu a budu nést důsledky za své jednání,“ slíbil ve čtvrtek u soudu řidič.

Alkoholu a volantu se prý již nedotkne

Co přesně vedlo Fila k takovému verdiktu, není jasné. Dědeček totiž během posledních jedenácti let spáchal šestnáct dopravních přestupků a v opilosti neřídil poprvé. „Mnohost přestupků sice nasvědčuje tomu, že obviněný není nejdisciplinovanějším řidičem, na tom však nelze založit předpoklad, že v případě propuštění ze zadržení na svobodu nebude respektovat skutečnost, že řidičský průkaz má zadržen a bude opětně řídit motorové vozidlo pod vlivem alkoholu,“ doplnil soudce.

Řidič se dušuje, že k alkoholu a řízení prý již nikdy nepřičichne a na svobodě se bude věnovat předání agendy ve slovenském Deaflympijském výboru novému nástupci.

Video  Dušan Dědeček, který na zastávce v Bratislavě zabil pět lidí, poprvé promluvil o nehodě.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

 

 

Kosodrevinka ( 12. října 2022 12:16 )

Arogantne sa správal k policajtom po nehode, až odporne povýšenecky, že ich zoblečie z uniforiem, aké on má známosti,
Už je svedok, ako sa strašne slušne správal po nehode

V cele kňučel, ješte na mol zrejme,nech ho zabijú, alebo sám to spravil, nič... Prázdne slová

Jeho právnik je prominentný, každé slovo,co Dedeček poví, je divadlo, pripravené právnikmi, lítost atď, jeho ,,projev k ľudu" ako mu je líto, vše dopredu pripravený scénař, naučené slová, ako básničku dal

Každý paragraf je ohybný, ako sa hodí, tu sa nehodilo, aby pán generálny sekretár bol vo väzbe,

Musí predsa sa s právnikmi důkladne pripraviť na proces, naučiť básničky, bordel v kancelárii, v počítači čo mal, dať do poriadku, by nič nenašli,

Syn,funkcia- kontrolór, rodinný podnik

Doživotie nehrozí, max 9-13 let a za príkladne chováni bude vonku hned

illenne ( 12. října 2022 09:01 )

Zabil pět lidí a přesto je na svobodě. Před pár lety člověk, který vezl známého, jenž se dopustil trestného činu, tak dostal 8 let, přestože nevěděl, že on bude páchat trestný čin. Dali mu to jako spolupachatelství. Tento člověk měl tři děti, k tomu jedno s onko onemocněním. Divná spravedlnost na Slovensku. I doživotí je pro tohoto nezodpovědného člověka málo. Nyní si ještě může užívat svobody, relaxovat za velké peníze, které měl ve výboru. Mladí lidé přišli zbytečně o život a rodinám zůstala jen bolest.

viho ( 11. října 2022 22:50 )

Ty budoucí advokátky a soudkyně k němu chodily chlastat do obýváku a ložnice ale dobrovolně. On je neznásilňoval někde na ulici. Proto asi není společensky nebezpečný, aby musel být ve vazbě.

viho ( 11. října 2022 20:19 )

A nebo odejde do České republiky, kde se stane váženým podnikatelem, založí politickou stranu, vyhraje volby, stane se premiérem a možná i prezidentem. Dalších minimálně 10 let bude soud řešit, zda-li se něčeho vůbec dopustil a nejméně 30 procent voličů v ČR bude věřit tomu, že je to účelovka a kampaň, aby ho dostali z politiky. ČR je rájem pro takové Jánošíky...

Rooza ( 11. října 2022 19:32 )

By mňa zajímalo, kolko za to pán súdca dostal €? Asi veľa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání