Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mladík se zřítil z Prachovských skal: Záchranu vážně raněného komplikoval náročný terén

Autor: jel - 
15. září 2022
10:55

Náročný zásah mají za sebou zdravotníci a hasiči z Královéhradeckého kraje. V úterý odpoledne se v Prachovských skalách zřítil mladík z obrovské výšky. Práci záchranářům komplikoval náročný terén. Vypadalo to, že vrtulník bude muset zasahovat pomocí lanového podvěsu. Skvělý pilot však nakonec dokázal přistát v blízkosti raněného. Horolezec utrpěl vážná zranění a byl přepraven do nemocnice.

Mladý muž se mohl podle některých odhadů zřítit až z pětadvacetimetrové výšky. Po pádu utrpěl vážná zranění. Na pomoc mu ihned vyrazili jičínští záchranáři s lékařem, vrtulník i hasiči. 

Celý zásah komplikoval náročný terén a letečtí záchranáři byli připraveni využít při něm lanového podvěsu. „Díky mistrovství pilota a precizní součinnosti celé posádky se ale nakonec podařilo s vrtulníkem přistát v bezprostřední blízkosti zraněného,“ popsal na sociální síti mluvčí královéhradeckých záchranářů Ivo Novák.

Složité to měly i posádky sanitek, z celou výbavou musely k místu nehody jít kus pěšky. „Horolezec při pádu utrpěl vážná zranění a musel být uveden do umělého spánku a napojen na přístrojové dýchání,“ uvedl mluvčí. Mladý muž byl vrtulníkem přepraven do nemocnice. 

Pomoc potřeboval také jeho doprovod, ten totiž zůstal po pádu mladíka na skále bez lana. „Hasiči-lezci vylezli na nahoru a postarali se o to, aby se osoba dostala bezpečně dolů,“ doplnila k tomu mluvčí hasičů Martina Götzová.

Video  Blesk Podcast: Horolezci Holečkovi při výstupu umřel kamarád. Hory chyby neodpouští, říká  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání