Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasič Robert s kamarády sjížděl Vltavu: Zachránil život neslyšícímu vodákovi

Autor: VaB - 
30. srpna 2022
12:56

Profesionální hasič Robert Daniel na dovolené zachránil neslyšícího muže, který se topil ve Vltavě. Neváhal ani vteřinu a plavce, kterého se ostatním podařilo vytáhnout z vody, začal resuscitovat. A úspěšně! Za záchranu života dostal ocenění.

U hasičů je Robert chvíli, necelé tři roky. Před nedávnem ale prokázal, že je hasičem i mimo službu. Ve svém volnu jel na vodu, s přáteli sjížděli Vltavu a akorát připlouvali do kempu Branná nedaleko Rožmitálu na Šumavě.

„Sjížděli jsme Vltavu a u kempu Branná jsem viděl, jak lidé tahají z vody na člun pána a v člunu se pokoušejí ho resuscitovat. Doplaval jsem k nim a vyndal pána z člunu ven na břeh na pevnou podložku,“ popsal Robert s tím, že vytažený nedýchal, začal proto s masáží srdce.

Celou situaci zkomplikoval i fakt, že u sebe nic neměl, ani telefon. „Naštěstí přišla holčička, která měla telefon. Řekl jsem jí „volej 155“. Hovor s operátorkou si pak převzal můj kamarád z mé lodě, který připlaval za mnou,“ vyprávěl.

Resuscitace trvala asi pět minut, další kamarád muži pak držel hlavu v záklonu. „Pán jen chrčel, nedýchal, ale přibližně po pěti minutách začal dýchat a reagovat. Pak přijela zdravotnická záchranná služba a přistál i vrtulník. Zdravotníci si muže převzali,“ dodává Robert.

Záchrana byla složitější i o to, že zachraňovaný muž a jeho kamarádi jsou neslyšící. Za záchranu lidského života mu poděkoval zástupce hasičů Jihočeského kraje Milan Hořava, za pohotové jednání a profesionalitu mu darovali hodinky.

Video  Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání