Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záchrana na sjezdovce i v Národním muzeu: Medaili dostaly dvě Kristýny i Jiří

Autor: VaB - 
11. března 2022
15:08

Generál Aleš Opata ocenil vojáky a vojačky za záchranu života. Dvě rotmistryně shodného jména Kristýna zachránily na sjezdovce muže, který se vážně zranil a jehož tělo zůstalo bezvládně ležet na svahu. Rotmistr Jiří zase pomohl ženě, která v Národním muzeum upadla a vážně se zranila.

„Je vidět, že je na vás i v těch nejdramatičtějších chvílích spolehnutí. Díky rychlému a včasnému jednání jste zachránili lidské životy, za to vám patří velké poděkování. Jsem na vás velmi hrdý,“ děkuje svým vojákům armádní generál Aleš Opata.

Děkuje hlavně rotmistryni Kristýně Limberkové ze 143. zásobovacího praporu, společně se svou kolegyní Kristýnou Chovancovou ze 74. mechanizovaného praporu v sobotu v Osvětimanech na sjezdovce zachránily život muži, který se přímo před nimi vážně zranil.

Muž zůstal následně na sjezdovce jen bezvládně ležet, obě mu proto rychle začaly pomáhat. „Kristýna mu vytáhla z úst žvýkačku a z krku zapadlý jazyk, zahájila masáž srdce a snažila se muže rozdýchat umělým dýcháním. Resuscitace trvala do příjezdu záchranné služby a jednotky hasičů neuvěřitelných 45 minut,“ popisují vojáci. Lékař následně řekl, že taková pomoc muži zachránila život.

„Pomohlo by, kdyby mobilní defibrilátor byl součástí lyžařského areálu anebo kdyby alespoň někdo ze zaměstnanců byl vyškolený zdravotník,“ vyjádřila se k záchraně Kristýna. Dodala, že spousta lidí jen nečině přihlížela, jiní je zas jen obcházeli.

Dalším, kdo si vysloužil ocenění za záchranu života je Jiří Tůma ze 141. zásobovacího praporu. V budově Národního muzeu žena s vnoučaty upadla tak špatně, že se vážně zranila. Jiří byl zrovna u toho a rychle ženě pomohl.

Udělal dobře, že ji dal do stabilizované polohy. Žena totiž utrpěla dvojnásobnou zlomeninu krčního obratle, další pohyb byl mohl vést k daleko horším následkům. „Hledala jsem vojáka-veterána z Přelouče, který mi po těžkém úrazu pomohl tak, že zabránil ochrnutí celého těla. Okamžitě mi poskytl první pomoc a do příjezdu záchranky mi držel hlavu tak, že jsem neochrnula,“ popsala vděčná žena.

Voják Jiří v tomto případě využil své zkušenosti ze zahraničních operací nebo své dovednosti z několika kurzů přežití SERE. Trojice dostala od generála a minci a certifikát za profesionální záchranu života. 

disk ( 11. března 2022 20:31 )

Skutečné hrdinky a hrdina !

„Pomohlo by, kdyby mobilní defibrilátor byl součástí lyžařského areálu anebo kdyby alespoň někdo ze zaměstnanců byl vyškolený zdravotník,“ vyjádřila se k záchraně Kristýna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání