Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josef při jízdě na běžkách upadl do bezvědomí: Život mu zachránila svědkyně a horští záchranáři

Josef Kavan přišel osobně poděkovat svým zachráncům.
Josef Kavan přišel osobně poděkovat svým zachráncům.  (Autor: ZZS Libereckého kraje)
Autor: VaB - 
3. března 2022
15:56

Josef si vyrazil na běžky, bylo krásné počasí a on se těšil, jak si to užije. Bohužel osud tomu chtěl jinak, Josef Kavan upadl do bezvědomí a v tu chvíli začal boj o jeho život. Vše nakonec dobře dopadlo, a to i díky svědkům a horským záchranářům, kteří věděli, co v takové situaci dělat.

V neděli 23. ledna si vyrazil Josef na běžky na hřebeny nedaleko Rejdic u Kořenova. Bylo krásné počasí, protažena běžkařská trat doslova vybízela k tomu si jízdu náramně užít. Bohužel ale Josefa zradilo zdraví a on se skácel k zemi a upadl do bezvědomí.

Štěstím bylo, že si ho všimla jiná návštěvnice hor, která hned volala na dispečink liberecké záchranné služby. „Na místo okamžitě vyjely záchranářské posádky, vyslán byl i vrtulník a Horská služba. Volající spolu s dalšími na místě poskytovali zkolabovanému muži první pomoc podle pokynů operátorky. Horská služba k nim dorazila jako první, vrtulník se pro špatné povětrnostní podmínky k pacientovi nedostal,“ popsali záchranáři.

Jakmile se na místo dostali členové Horské služby, začali s první pomocí a muži přiložili i automatizovaný externí defibrilátor (AED). „Přístroj vyhodnotil situaci a doporučil elektrický výboj,“ doplnili. O chvíli později už na místo dorazil i lékař letecké záchranné služby, kterého přivezli na skútru.

„Zdravotničtí záchranáři pacienta převzali, vyšetřili, za pomoci Horské služby dopravili k sanitě a převezli ho do nemocnice, kde mu byla poskytnuta další pomoc,“ popisují záchranáři. Pomyslně tím pro ně případ skončil.

Zachráněný Josef po několika odešel z nemocnice domů a vrátil se ke svému běžnému životu. Rozhodl se ale, že svým zachráncům poděkuje. Na základně se setkal s ředitelem záchranné služby Luďkem Kramářem, volající ženou a operátorkou linky 155. „Podobných příběhů s dobrým koncem, kde pomohlo AED dříve, než na místo dorazily naše posádky, bohužel nemáme stovky. Desítky jich už ale jsou. A jsou jasným důkazem, že projekt „AED pro Liberecký kraj“ zachraňuje životy a jejich kvalitu,“ zakončují záchranáři.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání