Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spálili či opařili jste se při vaření? Víme, jak by měla vypadat první pomoc

/
  • (iStock)
    8. února 2022 ● 06:00

    Rychle upéct pro návštěvu koláč, honem uvařit pro rodinu oběd. A čím více spěcháte, abyste to všechno stihla, tím snadněji si můžete přivodit nepříjemnou popáleninu.

    Taky se vám už mnohokrát stalo, že jste se kvůli chvilce nepozornosti či neopatrnosti spálila a přivodila si tak menší povrchovou popáleninu? A víte, jak ji doma ošetřit a kdy je vhodné jít k lékaři? Poradíme vám.

     

     

     

  • 1.

    Au, to pálí

     

    Popáleninu si můžete způsobit manipulací s ohněm, horkým vzduchem nebo elektrickým proudem, opařeninu horkou tekutinou nebo párou. Jednoznačně nejčastější úrazy, které si doma přivodíte, jsou opaření vařící vodou, popálení horkým olejem při smažení nebo když něco pečete v troubě.

  • 2.

    Co zvládnete ošetřit doma?

    U menších popálenin pomáhá první rychlá pomoc. „Nejlepší je popáleninu chladit studenou vodou tak dlouho, dokud to bude přinášet úlevu, klidně i několik hodin. V případě postižení většího rozsahu těla je třeba dávat pozor při oplachování studenou vodou na riziko podchlazení. Ránu pak nejlépe ošetřit mastí na popáleniny, a pokud je třeba, překrýt mastným tylem, aby se snížilo riziko přichycení obvazu k ráně, a krýt sterilním obvazem. V případě přetrvávajících bolestí lze chladit zmraženou zeleninou přes obvazové krytí,“ doporučuje praktická lékařka Iveta Charvátová.

  • 3.

    Kdy jít k lékaři?

     

    Pokud mírné popáleniny pokrývají větší plochu, jsou bolestivé, máte horečku či zimnici, anebo když rána začne hnisat, je lepší ihned vyhledat lékařskou pomoc. „V případech, kdy se popálená rána menšího rozsahu špatně hojí nebo je lokalizovaná v rizikových partiích, je vhodné jít k lékaři. U popálenin, které jsou sice malého rozsahu, ale jdou více do hloubky, se během pár hodin může objevit objemný puchýř a pak je také vhodné vyhledat lékařské ošetření,“ radí Iveta Charvátová.

  • 4.

    Stupně popálenin

    PRVNÍHO STUPNĚ – jde o mírné popálení, kůže je červená a citlivá. Postižené místo si můžete ošetřit sama.

     

    DRUHÉHO STUPNĚ – pokožka je poškozená, místo je zarudlé a bolestivé, objeví se puchýř a otok.

     

    TŘETÍHO STUPNĚ – jsou nejzávažnější. Kůže je černá, bílá nebo rudá. Je nutné okamžitě vyhledat první pomoc. 

     

    Pozorujete-li po dvou nebo třech dnech, že se popálenina sama hezky hojí, můžete vyzkoušet nějaké přírodní prostředky:

  • 5.

    Aloe Vera

     

    Je známá svými hojivými a léčebnými účinky. Pokud ji máte doma, stačí list rozříznout nebo jen utrhnout a gelovou hmotu nanést na bolavé místo. Chladivý gel zmírní bolest a zvláční kůži. Jestli ji doma nemáte, pořiďte si v lékárně gel s výtažky aloe vera. „Pokud není rána otevřená, pak můžete klidně přikládat celé rozkrojené listy,“ říká praktická lékařka.

     

  • 6.

    Heřmánek

    Udělejte si odvar z heřmánku, obklady z květu heřmánku mají léčivé účinky. Nebo si místo potírejte heřmánkovou mastí. Nedoporučuje se ale přikládat hned po popálení, ale až po několika dnech na urychlení hojení. „Heřmánek je silně alergenní a vysušuje, ten bych volila v jiných případech, než jsou čerstvé popáleniny,“ upozorňuje Iveta Charvátová.

     

  • 7.

    Měsíček lékařský

    Popáleniny hojí také měsíčková mast nebo olej. Výluh z měsíčku také pomáhá revitalizovat poškozenou kůži, zejména jizvy vzniklé popálením.

  • 8.

    Olšová mast

    Pomáhá hojit různé druhy puchýřů a dalších kožních poranění způsobených popálením. Stačí jemně potřít okolo rány a nechat působit. Olšová mast se uplatňuje také jako účinná dezinfekce s léčivým účinkem v případě, že se rána zanítí.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy