Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brutální vražda u Aše znovu před soudem: Obžalován byl i bývalý policista

Autor: ČTK - 
25. srpna 2022
09:54

Třináctileté vězení navrhuje státní zástupce pro dva muže obžalované z vraždy, která se stala v listopadu 2008 u přehrady Bílý Halštrov u Aše na Chebsku. Obžalobě z ní čelí třiačtyřicetiletý bývalý policista Martin N. a o pět let starší Aleš Š. Oba muži vinu odmítají a jejich obhájci navrhují zproštění obžaloby. Zaznělo to ve středu u Krajského soudu v Plzni, který se případem zabývá už podruhé. Předloňský zprošťující rozsudek Vrchní soud v Praze zrušil a vrátil věc zpět do Plzně. Rozsudek by měl soud vynést 30. srpna.

Oba obžalovaní podle obžaloby odvezli v noci před 14 lety na odlehlé místo šestadvacetiletého muže a zbili ho. Když se nemohl kvůli zlomené stehenní kosti a značné opilosti bránit ani utéct, přivázali ho za opasek na lano a smýkali ho za osobním autem, uvádí obžaloba. Nakonec podle ní nechali muže ležet u silnice, kde zemřel.

K soudu se případ dostal až po více než deseti letech. Krátce po činu sice policie a policejní inspekce podezírala tehdejšího policistu Martina N. a zadržela ho, kvůli nedostatku důkazů ale vyšetřovatelé věc odložili.

Svědek viděl tři lidi a psa

Deset let po vraždě se ale přihlásil svědek, který vypověděl, jak v kritický den viděl auto vláčející za sebou člověka a poznal v autě bývalého policistu Martina a Aleše Š., třetímu muži do tváře neviděl. V autě prý viděl i psa, jakého měl v té době Aleš. Svědectví vedlo v roce 2018 k zadržení zmíněné dvojice a bylo i hlavním důkazem obžaloby. Krajský soud však v roce 2020 tuto výpověď označil jako velmi nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení a obžalované muže osvobodil.

Pachové stopy na těle zavražděného

V novém projednávání soud vyslechl opět korunního svědka, který v původním jednání vystupoval jako utajený, nyní již vypovídal veřejně. Soud předvolal i další svědky, včetně několika policistů.

Podle státního zástupce je výpověď klíčového svědka opět zásadním důkazem, pro vinu Martina N. podle žalobce vypovídají i pachové stopy na těle zemřelého. Vyšetřovací pokus z místa potvrzuje, že svědek mohl skutečně vidět, co u soudu popsal, řekl žalobce. Svědek podle něj nemá motiv, proč by měl muže nepravdivě obviňovat.

Oba obhájci naopak označili vyšetřovací pokus za frašku, provedenou za zcela jiných podmínek, než jaké byly v kritický den. Zásadně také zpochybnil věrohodnost korunního svědka, který podle nich neustále měnil výpovědi a odporoval si. Jeho tvrzení nepotvrdila ani jeho matka, žádná nová fakta nepřinesly ani výpovědi dalších svědků, tři policisté si nic nepamatovali, řekl obhájce Martina N. Jaroslav Vovsík.

"Krajský soud dle pokynů Vrchního soudu doplnil důkazy, ale nic nového nepřinesly, obžalobě spíš uškodily," konstatoval. Obhájce Aleše Š. například řekl, že v místě, kde se korunní svědek podle své výpovědi v kritický den míjel s autem řízeným Alešem Š., není na silnici ani dost místa, aby se tam dvě auta mohla za jízdy potkat. Bývalý policista ve své závěrečné řeči opakoval, že se smrtí muže u přehrady nemá nic společného, druhý muž se práva na poslední slovo vzdal.

Video  Zmizení podnikatelky Svobodové: Úkladná vražda? Dodnes není případ uzavřen  - Videohub
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání