Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Archie (12) musí zemřít: Evropský soud nevyhověl stížnosti rodičů na odpojení od přístrojů

Autor: štt - 
4. srpna 2022
18:29

Archieho Battersbeeho při životě udržují přístroje. Lékaři jej již před několika měsíci prohlásili za mozkově mrtvého a hodlali jej odpojit. Rodiče se se smrtí svého chlapce nedokázali smířit a případ dostali až k Evropskému soudu pro lidská práva. Ve sporu bohužel neuspěli.

„Tohle je konec,“ sdělila chlapcova matka Hollie Danceová poté, co si uvědomila, že všechny právní možnosti jsou již vyčerpány. Její několikaměsíční vyčerpávající boj, který sledovali lidé z celého světa, tak skončí smrtí jejího milovaného dítěte, napsal server Bild.

Nyní jen s těžkým srdcem odpočítává synovy poslední dny a hodiny. Lékaři brzy vypnou přístroje a vyjmou dýchací trubice. Pak jen budou čekat, než Archiemu přestane bít srdce.

Lékaři se od dubna, kdy chlapec utrpěl vážná poranění mozku, snažili dítě přivést zpět k vědomí. Po mnoha nezdařených pokusech však museli konstatovat, že chlapec utrpěl mozkovou smrt a mezi živé se již nevrátí. Jakýkoliv další pokus o jeho záchranu označili za „pouhé oddalování od jisté smrti“.

Chlapec však nestráví své poslední chvíle v Královské londýnské nemocnici, kde se léčil od své nehody. Ještě před soudním rozhodnutím jeho matka uvedla, že si přeje, aby byl její syn převezen z nemocnice do hospicu, kde by mohl „důstojně zemřít“.

Rodák ze Southend-on-Sea skončil v kómatu poté, co zkoušel nebezpečnou výzvu, kterou objevil na sociálních sítích. Škrtil se šňůrou tak dlouho, než upadl do bezvědomí, z nějž se ani po mnoha měsících nedokázal probrat. Ročně ze stejných důvodů zemře několik dětí do věku 12 let, dodal Bild.

pajato73 ( 5. srpna 2022 11:53 )

at aspon daji jeho organy jinym a jeho smrt bude ke konci mit aspon nejaky smysl....

Citronel ( 4. srpna 2022 21:22 )

Aha tak o toto jde, vidim to každou chvíli v televizi a myslel jsem si, že se koná nějaká nespravedlnost, jedu bez zvuku. Je to těžké pro rodiče, ale teď jsou snad takové přístroje, že zjistí, že už mu není pomoci, živá mrtvola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání