Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Haló, hasiči? U nás asi hoří: Dým z Českého Švýcarska zahalil Česko

Autor: Kristýna Beránková - 
27. července 2022
05:00

Co to tu páchne? Kde hoří? Jaké číslo mají hasiči? Česko se probudilo do zakouřeného rána. Dým z hořícího Českého Švýcarska byl cítit stovky kilometrů od šlehajících plamenů.

Takhle se šířil dým z Českého Švýcarska do celé republiky.

V minulých dnech panovalo bezvětří, a tak se dým držel jen nad požárem. To ale změnila v noci na včerejšek přicházející studená fronta. Stovky vyděšených lidí volaly ráno na linku 150, aby nahlásily, že cítí kouř, ale nevidí plameny.

Hasiči evidovali podobné hovory v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v Praze. Kouř pronikl i do severní části Vysočiny. V průběhu dne se dým šířil směrem na jihovýchod a s výjimkou oblastí podél slovenské hranice zasáhl celou Moravu a Slezsko. Obloha nad Českem tak získala tmavě šedý odstín.

Větrat jen krátce

„Je logické, že se to z místa požáru začne rozfoukávat. A nestoupá to jen nahoru, ale šíří se to i do prostoru. Příchod studené fronty na území Česka způsobil vyšší rychlost větru a rychlý nárůst koncentrací emisí,“ popsal Jáchym Brzezina, vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„V místech, která jsou ohnisku blíže, by si měly dávat pozor starší osoby, případně lidé s chronickými potížemi, děti a těhotné ženy. Je třeba omezit náročné fyzické aktivity ve venkovním prostředí, při nichž toho člověk nadýchá víc. Pokud je kouř patrný déle, tak je třeba větrat jen krátce, zato intenzivně,“ doporučil Brzezina.

Spása z nebe? Zaprší až v sobotu

K obloze se oči hasičů a místních stáčí zatím marně. Podle meteorologů může v severních Čechách zapršet nejdříve v pátek. Půjde ale spíše jen o slabší přeháňky. Trvalejší déšť se čeká v sobotu.

Hoří i jinde

Hasiči bojovali s požáry i na dalších místech Česka. Zasahovali ve vojenském prostoru Libavá nedaleko Staměřic na Přerovsku, kde oheň zasáhl plochu o rozloze zhruba 800 krát 300 metrů. Likvidovali také lesní požár u Lukovečku na Zlínsku. Rozšířil se na plochu asi devíti hektarů.

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

Video  Noční boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (25. 7. 2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 27. července 2022 11:25 )

Šumavu dnes ráno postihly plnohodnotné mrazy! Mrzlo totiž nejen při zemi, ale i ve 2 metrech nad zemí mrzlo. Výrazná teplotní inverze zamořila Šumavu dýmem z českých požárů!

BobyNo1 ( 27. července 2022 06:30 )

V noci na dnešek aspoň kontrolovali a hasili další ohniska. Z neděle na pondělí nedělali nic. Neobviňuji samotné hasiče, ale nějaký jejich velitel udělal kardinální chybu. A Němci se do hašení také měli zapojit: okamžitě, když ještě hořelo těch 2 - 5 ha. Pomoc nulová jak z evropské unie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání