Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Slyšela jsem každý výstřel!“ Učitelku z Uvalde po střelbě stále sužuje vina za neuzamčené dveř

Autor: pma - 
5. června 2022
11:24

Salvador Ramos (†18) v texaském městě Uvalde vběhl 24. května do základní školy a začal střílet. Byl ozbrojený útočnou puškou a navlečený do neprůstřelné vesty. O život připravil 19 malých dětí a dvě učitelky. Policie nejdřív tvrdila, že se střelec do školy dostal dveřmi, které zřejmě zapomněla učitelka Emilia Marinová zavřít. Ta se z tvrzení policie zhroutila a musela vyhledat odbornou pomoc.

Uplynulo už více než deset dní od chvíle, kdy na americké základní škole v Uvalde došlo k děsivé tragédii. Salvador Ramos (†18) se dostal do budovy školy a začal nemilosrdně rozdávat jednu ránu za druhou. Jeho vražedné řádění mělo za následek 19 zmařených dětských životů a zastřelil i dvě učitelky, které se děti snažily bránit.

Podle prvotních informací policie se střelec do školy dostal dveřmi, které zřejmě zapomněla zavřít učitelka Emilia Marinová. Ta šla osudného dne dopoledne před školu, aby pomohla kolegyni přinést jídlo na večírek uspořádaný ke konci roku, když v tom podle vyjádření jejího právního zástupce Dona Flanaryho uviděla nehodu vozidla.

Smířila se s tím, že tam zemře

Učitelka se tedy vydala do školy, aby zavolala pomoc, a dveře nechala otevřené a jako zarážku použila kámen. Zatímco stále telefonovala s policejními operátory, kterým popisovala autonehodu, a vracela se ke dveřím, uviděla svého kolegu utíkat. „Má zbraň,“ volali lidé přes ulici směr k učitelce, které si zrázu všimla střelce Salvadora Ramose, jak se blíží ke dveřím. Emilia položila telefon a stihla rychle kopnout do kamene, který držel dveře, a utekla do školy. Jenže dveře se z nepochopitelných důvodů automaticky nezaklaply a útočník měl tak volnou cestu.

Učitelce se podařilo skrýt a celou událost přežít, ale trauma si ponese zřejmě i po zbytek života. „Byla tam a slyšela všechny výstřely. Myslela si, že vejde dovnitř a zabije ji, a smířila se s tím," řekl britské televizi CNN učitelčin právní zástupce Don Flanary. „Myslela si, že z toho nevyvázne živá," doplnil. Žena událost přežila, ale to nejhorší ji ještě čekalo. Pocit viny, že za jednadvacet vyhaslých životů může ona. Policie totiž ze začátku uvedla, že se střelec do školy dostal přes otevřené dveře, u kterých byla zarážka. Z toho obvinění se učitelka nervově zhroutila.

Do kampusu se už škola nevrátí 

Policie později přiznala, že pořádně prošla všechny záznamy a učitelka se ničeho špatného nedopustila. Za nedozavřené dveře mohlo spíše selhání techniky. Ani omluva policie učitelce nepomohla. Podle Flannaryho  musela žena navštívit neurologa, protože se nemůže přestat třást. „Nemyslím si, že už někdy bude moci vstoupit do školního kampusu,“ doplnil ženin právní zástupce.

Podle sobotních informací CNN se vedení školy rozhodlo, že se na adresu, kde došlo k masakru, již žáci nevrátí. „Do toho kampusu se nevrátíme,“  uvedl úředník nezávislého školního obvodu Uvalde Consolidated, Hal Harrell. Všichni jsou masakrem natolik otřeseni, že výuka začne na nové adrese. Není ale jasné, zda vystrašeným dětem změna prostředí pomůže. „Můj syn se teď smrtelně bojí školy,“ uvedla matka jednoho z tamních žáků. „Má strach, že se tam kdykoliv zase může objevit střelec,“ doplnila obavy syna žena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání