Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hasič Radek skončil po pádu z okna na vozíčku: Úžasný dar od kolegů i cizích lidí!

Autor: VaB - 
21. dubna 2022
05:25

Profesionální hasič Radek Chmelař utrpěl před časem vážný úraz, kvůli kterému skončil na vozíku. Díky nadačnímu fondu Regi Base I. teď může jednoduše cestovat, podařilo se totiž vybrat dostatek peněz na tolik vytoužené auto.

Dlouhých osm let pomáhal zachraňovat životy jako středočeský hasič, pak ale přišel pád z okna a Radkovi se změnil celý život. Najednou byl upoutaný na vozíček. Sám si na osudný den nepamatuje, bylo pro něj navíc těžké se s nenadálou situací vypořádat.

Nakonec mu ale pomohl nadační fond Regi Base, který se stará o vojáky, hasiče nebo policisty, které potká podobně zdrcující osud. A aby se Radek mohl pohybovat, cestovat a částečně se osamostatnit založili společně s pivovarem Kamenice na jeho podporu sbírku.

Ta měla jeden účel – vybrat dostatek peněz pro koupi auta a jeho úpravu, aby ho mohl ovládat jen s pomocí rukou, nohy mu totiž neslouží. „Několikrát jsem měl myšlenky na to, že to vzdám, pak se mi do rukou dostaly vzkazy, které mi posílali prostřednictvím darovaných částek známí a kamarádi, ale i úplně neznámí lidé, kterým nebyl můj osud lhostejný. A to mě vždycky nakoplo k tomu, abych pokračoval dál v rehabilitacích a abych se dál snažil. Dneska cítím závazek a chci společnosti a lidem vrátit to, jak mi pomohli, a doufám, že se jednoho dne budu moct v nějaké podobě vrátit a znovu pomáhat lidem,“ popisuje Radek.

Nakonec se podařilo vybrat více než 715 tisíc korun, kromě auta se tak povedlo dokoupit i nějaké speciální pomůcky. Do sbírky se zapojilo přes 2500 lidí nebo firem. 

„Od dárců jsme mu vytiskli i vzkazy, které posílali s dary. Hodně mu to pomohlo, měl totiž období, kdy se chtěl na všechno vykašlat a uzavřít se do sebe. Tohle ho ale nakoplo, hlavně vzkaz od chlapa, který k němu jezdil jako malý na tábory,“ popsal Blesku šéf Regi Base Hynek Čech.

Podle něj by mohl být i jakýmsi průkopníkem v podobě civilního zaměstnance. „Pokud to vyjde, mohl by opět pracovat jak operačním středisku jako civil. Dříve tady pracoval a ty zkušenosti a znalosti má. Navíc tady není práce tak fyzicky náročná,“ dodává s tím, že kromě auta mu pořídili i elektrický pohon k vozíčku.  

Ještě před pádem z šestimetrové výšky byl výborným plavcem, pro kterého byl jeho koníček vším. Proto středočeští hasiči už dva roky pořádají akci Plaveme pro Radka. Chtějí tím jejich bývalého kolegu podpořit a zároveň za každý uplavaný metr darovali jednu korunu. Povedlo se jim vybrat přes 19 tisíc korun.

„Už jsem s nadačním fondem Regi Base I. několikrát spolupracoval a to při úrazech hasičů a skutečně jsem rád, že je zde organizace, které není lhostejný osud lidí, kteří zasvětili svůj život pomáhání druhým. Radek byl velmi cenným kolegou, vzdělaný a rozuměl práci, kterou vykonával. Budeme rádi, když se podaří překonat veškeré překážky a bude možné, aby pro nás opět pracoval,“ připojuje se středočeský náměstek krajského ředitele hasičů Miloš Hladík.  

Hasič Radek Chmelař. Hasič Radek Chmelař. | REGI Base

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání