Nejprve obrali o úspory ženu z Frýdecko-Místecka, která jim věřila proto, že s nimi dříve již nějakou tu obchodní transakci uzavřela. „V průběhu pár let jim půjčila »pěkný balík«. Dvojice jí měla slibovat, že miliony zainvestuje se ziskem do zajímavých a též seriózně vypadajících projektů,“ řekla policistka Soňa Štětínská. Jenže žena přišla kvůli nim o 17 milionů!

Peníze na film

Nešťastnici manželé "věšeli na nos" neuvěřitelné bulíky. Tvrdili jí, že usilovali třeba o natočení filmu s vánoční tématikou se zahraničními a českými herci. Právě kvůli tomu prostě museli trávit většinu roku v Las Vegas, New Yorku, Kanadě, na ostrovech a v jiných exotických turistických destinacích.

Když nastala předloni na jaře výjimečný stav, duo začalo operativně nabízet na internetu látky na výrobu roušek. Předem zaplatilo po 75 tisících 50 obyvatel Moravskoslezského kraje, ale i z jiných míst v Česku.

„Manželé dodali zboží jen několika zájemcům a zlomek z nich obdržel peníze zpět. Dvojice měla výmluvu, že látky zadrželi celníci,“ pokračovala policistka Štětínská. Když se povedení manželé dozvěděli o zájmu policie, zbystřili.

Nový artikl? Grafické karty

Rozhodli se, že vycestují, aby na ně zákon nemohl. „Směrem na jisté souostroví. Jelikož na účtu měli manželé doslova jen pár korun, měli se rozhodnout získat finance prodejem grafických karet,“ popsala další záměr podvodníků policistka.

Jak dodala, již první den předčil očekávání, neboť vydělali několikrát více, než potřebovali. Proto se rozhodli zůstat v Česku, a dál podvodně vydělávat. Třicet důvěřivců obrali o další miliony. Nakoupili za ně kryptoměnu, ovšem pouze pro sebe. Za 6,5 milionu, které takto podvodně získali.

Létali pouze business třídou

Manželé se života milionářů za cizí peníze odmítali vzdát. Nezastavila je ani policie, když je „vyhmátla“ a sdělila jim obvinění. Jeden z párečku odcestoval business třídou do oblíbené exotické destinace.

„Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinil muže a ženu ze zločinu podvodu spáchaného ve spolupachatelství dílem dokonaným i pokusu. Muž je stíhán vazebně. Trestní sazba se za uvedené jednání pohybuje v rozmezí od pěti do deseti let odnětí svobody,“ dodala policistka.

VIDEO: Šéf policejního oddělení kybernetické kriminality Stanislav Kovárník k podvodům na internetu.

Video
Video se připravuje ...

Šéf policejního oddělení kybernetické kriminality Stanislav Kovárník k podvodům na internetu Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
3 fotografie