Mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová uvedla, že dvě lékařské posádky vyjedou na pomoc na Slovensku v sobotu ráno. „Oba vozy jsou naložené základním vybavením. Předpokládáme, že naše posádky budou fungovat v běžném provozu košické záchranky, tedy budou používat její sanitky a vybavení. Ale chceme být připravení na všechny varianty,“ řekla.

Každá lékařská posádka má jednoho lékaře a jednoho záchranáře, takže na Slovensko odjedou celkem čtyři zdravotníci. Záchranáři pomohou na Slovensku s ohledem na brannou povinnost Ukrajinců pracujících u tamní záchranné služby.

Mění banku

Kraj také stáhl peníze z běžného a spořicího účtu u ruské Sberbank. „Nechali jsme tam provozní tisícikorunu. U běžného účtu bylo možné peníze stáhnout obratem, u spořícího je měsíční lhůta, aby byly peníze staženy. Potom budeme řešit, zda účty zrušíme. Předpokládám, že ano,“ řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Přesnou částku ale nechtěl zveřejňovat.

Jihomoravský kraj také vypověděl partnerství čtyřem ruským regionům, kterými jsou Tatarstán, Chanty-Mansijský okruh, Leningradská oblast a Nižegorodská oblast.

VIDEO: Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích.

Video
Video se připravuje ...

Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích Reuters

Fotogalerie
67 fotografií