Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trest smrti pro americké špiony: Julius s Ethel vyzradili tajemství atomové bomby!

Autor: VaB - 
6. března 2022
05:00

Před 72 lety začal v USA soudní proces se špiónem Juliem Rosenbergerem a jeho ženou Ethel. Ačkoliv detektivové z FBI z počátku neměli moc důkazů, soud dvojici potrestal trestem smrti. Pomohl jim v tom i nastrčený agent v cele Julia, který se mu postupně s mnoha věcmi svěřoval. Agent společně se svou ženou dodávali informace Sovětskému svazu, mimo jiné vyzradili tajemství výroby atomové bomby.

Otec chtěl, aby se Julius stal rabínem, on ale místo toho inklinoval k radikální levici a následně ke komunismu. Jako mladý byl aktivní v Lize mladých komunistů, v roce 1942 vstoupil se svou ženou Ethel do komunistické strany poté, co se přestěhovali do Brooklynu. Jako špion ve prospěch Sovětského svazu měl přezdívku Antenna.

Informace svému důstojníkovi předával skrze okruh svých kolegů v Armádním spojovacím sboru, pak vytvořil a dokonce i řídil síť různých agentů. Ze sboru byl nakonec vyhozen kvůli své komunistické minulosti, na kterou přišla kontrarozvědka.

Video  Předali Sovětům tajné dokumenty z amerického jaderného programu: Manželé Rosenbergovi skončili na elektrickém křesle za špionáž  - Videohub
Video se připravuje ...

Informace od jiných agentů přebíral a následně předával do Moskvy. FBI se v rámci tajné akce Venona podařilo zjistit jména agentů, mezi nimi byl i švagr Julia David Greenglass, bratr Ethel. Ten nakonec posloužil i jako hlavní svědek – Julia totiž naprášil.

Detektivové z FBI ale neměli dost důkazů na to, aby ho mohli zatknout a později i postavit před soud. Do cely mu nakonec nastrčili tajného agenta Eugena Tartakowa. Ten s ním navázal natolik dobrý vztah, že se mu z něj podařilo vytáhnout dostatek informací, které tajná služba předložila soudu.

6. března 1951 začal soudní proces s Juliem Rosenbergerem a jeho ženou Ethel, o devatenáct dní později je shledali vinnými ze špionáže a z předávání informací jiné vládě. Julius vyzradil mnoho tajných dokumentů, mezi nimi i ty o výrobě atomové bomby. Nastalo mnoho zdlouhavých procesů, mezi nimi i mnoho zamítnutých milostí. Nakonec byl nad manžely 18. června téhož roku vykonán rozsudek smrti na elektrickém křesle. První zemřel Julius, deset minut po něm i jeho žena.

 

..krakonos500 ( 6. března 2022 21:45 )

U nás se prostě zadá vytvoření falešných posudků, které musí plnit zadání. Jako v případu Kramný. A pokud někteří soudní znalci odmítnou a řeknou pravdu, budou potrestáni (Farkaš). V USA se důkazní materiály musí uchovávat a třeba i po 20 letech se přijde na chybný rozsudek. U nás soudkyně nařídila zničit materiály ještě v průběhu řízení.

snehulak ( 6. března 2022 13:40 )

Dodnes se neví, jaká byla pravda. I v naší demokratické zemi se soudí na svědectvích nastrčených spoluvězňů, odměnou je zmírnění trestu. A co teprve v demokratických USA.

plusplus ( 6. března 2022 09:21 )

jejich poprava byla sprostá vražda

Jarocell ( 6. března 2022 09:05 )

Ti dva o konstrukci A bomby nevěděli vůbec nic. Byli jednom kolečko. Zdroj info byl přímo v Manhattan projektu a ne jeden. Přinejmenším R. Oppenheimer byl později stíhán za totéž. Někteří vědci nesouhlasili s monopolem USA a spolupracovali ryze z filozoficko idealistických důvodů (Greenglass, Fuchs) s rezidentem R. Abelem (Fischer) na kterého přišli až v r.1957. Dostal 30 let, ale už v r. 1962 ho vyměnili za G. Powersa (U-2) a jednoho studenta. Podle získaných údajů potom Kurčatov vyvinul jejich ruskou bombu už v r. 1949...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání