Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Orlický řezník Ludvík Černý: Vrah pomohl šéfovi Sparty!

Autor: jel, ČTK - 
15. února 2022
05:00

Podivné propojení existuje mezi jedním z orlických vrahů a bývalým šéfem fotbalové Sparty Petrem Machem. Ten totiž v roce 1998 stanul před soudem kvůli pojistnému podvodu a daňovým a celním únikům. O pět let dříve si měl totiž objednat krádež svého vozu BMW, za který mu později byla vyplacena třímilionová pojistka. Hrozilo mu až 12 let vězení. I díky svědectví Ludvíka Černého se ale nakonec neprokázalo, že by si sparťanský exšéf odcizení vozu objednal. Právě Černý měl totiž vůz odvézt za hranice.

Případ se dostal k soudu v roce 1998, obžaloba tehdy vinila Macha z pojistného podvodu. V roce 1993 totiž zaparkoval svůj automobil BMW u ruzyňského letiště (dnes Letiště Václava Havla, pozn. red.) a odletěl společně s bývalým místopředsedou ODS Petrem Čermákem a tehdejším viceprezidentem Sparty Milošem Moravcem na dovolenou do Portugalska.

Automobily zmizely

Během jejich pobytu v zahraničí zmizelo jak auto Macha, tak Moravce. Oba tvrdili, že jejich vozy ukradli neznámí pachatelé, nicméně obžaloba se domnívala, že si krádež objednali.

Dva údajně najatí zloději vozy ukradli a vezli je do Ruska. Na slovensko-ukrajinské hranici byl jeden z řidičů zadržen a auto se vrátilo zpět Moravcovi. Mach však dostal více než třímiliónové pojistné.

Černého svědectví

V roce 1999 u soudu vypovídal tehdy už odsouzený pětinásobný vrah Ludvík Černý, který si do dnešního dne odpykává doživotní trest. Podle tehdejšího tisku byl orlický vrah přiveden k soudu s želízky na rukou a se spoutanýma nohama, hlídalo ho šest příslušníků vězeňské služby. 

Černý byl jedním z těch, kteří pomáhali převážet luxusní vozy. Připustil, že jel tehdy na Ukrajinu s vozem Machova zástupce ve vedení Sparty Miloše Moravce, jehož BMW se ztratilo ve stejné době jako Machovo. Jakýkoliv podíl na převozu Machova vozu však Černý u soudu popřel.

„Kriminalisté mě nutili k výpovědi proti Machovi a Moravcovi,“ uvedl tehdy Černý před soudem. Tvrdil, že mu policisté hrozili, že z krádeže bude obviněn on a dostane 12 let vězení. Když byl Černý později odsouzen za vraždy na doživotí a žádný vyšší trest mu už nemohl být uložen, údajně ho policisté navštívili v mírovské věznici a ptali se ho, „zda mu nevadí, že Mach a Moravec běhají na svobodě“.

Verze obžaloby, že by si sparťanský exšéf krádež objednal, se nakonec potvrdit nepodařilo. Výpovědi jednotlivých svědků se totiž lišily a soud uvedl, že nemůže rozhodovat na základě dedukce a úvah. Po třech letech soudu byl nakonec obvinění zproštěn a o rok později byl odsouzen na pět let vězení za krácení daní a nepřihlášení BMW celní správě - stát prý ošidil o 1,3 milióny korun na cle a dani z přidané hodnoty. Po odpykání poloviny trestu byl propuštěn.

Video  Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání