Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Orličtí vrazi v Devadesátkách: Podobají se herci skutečným členům gangu?

Autor: jel - 
16. února 2022
05:00

Hlavní zápletka úspěšné šestidílné minisérie České televize Devadesátky se točí kolem děsivého případu pětičlenného gangu. Tato skupina dostala přezdívku orličtí vrazi, protože těla některých zavražděných shodili ze Žďákovského mostu do přehrady Orlík.

Seriál je inspirován skutečným a notoricky známým případem z devadesátých let. V mnoha případech se věrně drží toho, jak se události odehrály i v realitě. Například v pátém dílu došlo k vytažení prvního sudu z orlické přehrady a některé scény, které se v Devadesátkách objevily, jsou téměř totožné s archivními záběry.

Podobně se autoři seriálu snažili i při obsazování herců do rolí orlických vrahů. Nejvýrazněji byl v seriálu vidět vykonavatel vražd Ludvík Černý. Skutečný Černý byl v sousedství oblíbený a kvůli milému obličeji dostal přezdívku Mimísek. V Devadesátkách se role vraha zhostil herec Matouš Ruml, který také na první pohled působí usměvavě a vstřícně.

Stejně tak se povedlo i obsazení dalších herců. Představitelé Kuny, Kopáče i Chodounského, jako by z oka vypadli skutečným vrahům. Invalidního šéfa gangu si zahrál Igor Orozovič, role Petra Chodounského se zhostil Viktor Zavadil. U Ireny Meierové je to poněkud složitější. Jediná dostupná fotografie reálné členky gangu je totiž až po jejím propuštění z vězení, kdežto v seriálu ji teprve zatýkají.

Ne vše, co se ale v Devadesátkách odehrává, je založeno na skutečnosti. To, že je u mnoha věcí využita autorská licence, avizoval ještě před tím, než se začal seriál vysílat i sám scénárista a bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš. Zcela vymyšlené jsou například vedlejší zápletky a osobní životy jednotlivých detektivů.

Video  Martin Finger v Devadesátkách převzal roli Polívky: Z čeho mu nebylo dobře?  - Petr Macek
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání