Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Devadesátky versus realita: Seriál věrně zobrazil zásadní zlom v případu orlických vrahů

Autor: jel - 
7. února 2022
05:00

V neděli Česká televize odvysílala už předposlední díl úspěšného seriálu Devadesátky. V něm detektivové postupně rozkrývají komplikovaný případ orlických vrahů. Poslední díl kriminální minisérie se točil především kolem zcela zásadního momentu vyšetřování, kterým bylo vytažení sudu s tělem Leorenta Lipoveciho z přehrady Orlík.

Ve skutečnosti pracovali kriminalisté na případu mordů gangu orlických vrahů dlouhé roky. Bohužel jim chyběly přímé důkazy. Zásadním zvratem ve vyšetřování byl proto nález sudu s tělem. Jak mohli diváci vidět v seriálu, jednalo se o velice náročnou operaci. Policejní potápěči tehdy neměli dostatečné vybavení a nemohli se ponořit do hloubky několika desítek metrů, pomohli nakonec báňští záchranáři.

Scénář k divácky oblíbeným Devadesátkám napsal bývalý elitní kriminalista a exšéf pražské mordparty Josef Mareš. Ten již dříve sdělil, že případy a jejich vyšetřování jsou autentické, životní osudy vyšetřovatelů a jejich vedlejší příběhy se však nezakládají na realitě. 

Nedělní díl tak v mnoha ohledech odráží skutečný postup vyšetřovatelů. V seriálu mohli diváci vidět velké množství scén, které téměř odpovídají dobovým policejním záběrům. V galerii si prohlédněte porovnání některých zásadních momentů. Jde především o momenty vylovení sudu a jeho následné otevření techniky.

verka1 ( 7. února 2022 16:37 )

OF, ODS, ČSSD... devadesátky

František Kouřil ( 7. února 2022 11:35 )

S I.oddělením se to ale bohužel nedá srovnat,často je to velmi nepřehledné ,až zmatečné.
Inu jiný režisér,jiní herci.

MirdaKradousek ( 7. února 2022 08:25 )

A tak se nám tu žilo za mafie ODS.A máme je tu zas!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání