Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Londýn v slzách: Lidé uctili památku sestřičky Petry (†32) zapálením svíčky

Autor: rc - 
20. prosince 2021
05:00

Londýňané oplakali smrt zdravotní sestřičky Petry S. Dvaatřicetiletá Češka byla po čtrnácti dnech pátrání nalezena mrtvá v parku v jihovýchodní části anglické metropole. Londýnská policie v pátek vydala prohlášení, podle kterého pitva vyloučila cizí zavinění smrti. Obyvatelé Londýna, zejména ženy, které se bojí vycházet v noci samy, však nejsou s prací policie spokojené a požadují odpovědi. Na Zlatou neděli se proto sešli na pietní akci, aby na Petru vzpomínali, zapálili za ni svíčku. Akce byla rovněž brána jako protest proti strážcům zákona.

Sympatickou zdravotní sestřičku Petru S., která dlouhodobě pracovala v dětské nemocnici v Londýně, nahlásili kolegové na policii jako pohřešovanou 3. prosince. Na strážce zákona se obrátili poté, co o ní neslyšeli dlouhých pět dní. Naposledy byla viděna 28. listopadu, když čekala na autobus ze služby domů. Strážci zákona po ní začali pátrat a rovněž se do pátrání zapojili její kolegové, přátelé a blízcí.

Pátrání trvalo čtrnáct dní a pak přišla zpráva, která šokovala celý Londýn. Petra S. byla nalezena mrtvá v parku Brunswick. Již v začátcích vyšetřování smrti se vyšetřovatelé vyjádřili, že se nezdá, že by zemřela násilnou smrtí. V pátek pak predikci potvrdili, když vydali prohlášení, že proběhla pitva, která nepotvrdila cizí zavinění ženina úmrtí. Nicméně prohlášení policie pobouřilo část veřejnosti, které se nelíbí častá úmrtí žen v Londýně.

Další žena

„Na Sabině Nessové, Sarah Everardové a Petře S. mě nejvíc děsí, jak blízko domova (doslova) se to stalo,“ napsala na twitter žena vystupující pod jménem Adama a připomněla vraždy Nessové a Everardové, které paralyzovaly tamní společnost a vyvolaly diskuzi o bezpečnosti žen ve městě a práci policie. „Většina žen ve Spojeném království pravděpodobně dospěla ke stejnému závěru o Petře S., a existuje proto velmi dobrý důvod. Doufám, že nová zjištění o její smrti jsou určitou útěchou pro její rodinu,“ napsala SJ.

Pieta na Zlatou neděli

Na Zlatou neděli  se v Londýně konala pietní akce. Ti, kteří chtěli uctít Petřinu památku, se dostavili k parku Brunswick, kde bylo nalezeno její tělo a zapálili za ni svíčku. Lidé rovněž nosili květiny. Na chodníku u parku vytvořili z čajových svíček nápis „Petra.“

Někteří na Petru zavzpomínali z pohodlí domovů a tiše za ni zapálili svíčku doma. „Pro Petru,“ napsala na sociální síť v době, kdy probíhala pietní akce, Sophy a vyfotila lucernu zářící v okně. „Pro Petru S. Odpočívej v pokoji. Jsem v šoku a smutná. Doufám, že komunita najde odpovědi, které potřebuje, že probíhá řádně vyšetřování,“ napsala Holly s fotografií svíčky a přídala hashtag „řekni její jméno.“ „Děkuji všem mockrát, že jste přišli na pietní akci za Petru,“ napsala Courtney, hlavní organizátorka akce, a přidala fotografii svíček a květin u parku. Zároveň přidala video s děkováním kostelu St. Giles za modlitbu za Petru.

Pieta jako protest

Pietní akce byla rovněž brána jako protest proti práce policie. „Nechápu, jak mohla být dva týdny nezvěstná. Jako místní člověk bych si přála, abych mohla udělat víc. Když ji našli, pomyslela jsem si: Jak jako ji našli? Šla jsem do parku a znám přesně ten keř, v němž byla nalezena. Pokud tam byla, jak ji mohli pohřešovat? Chodí tam pejskaři a rodiny, které tam chodí každý den,“ vysvětlila, proč zpochybňuje práci policie pro server MyLondon s tím, že se bojí chodit sama po tmě a už se ve čtvrti, v níž vyrostla, necítí bezpečně.

VIDEO: Host do domu, vrah do domu. Vyšinutý Kevin Dahlgren v Brně povraždil hostitelskou rodinu   

Moly28 ( 20. prosince 2021 13:10 )

Co když uctívají památku někoho, kdo se předávkoval? Ještě neví, co se jí stalo a málem jí blahořečí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání