Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sledovala, jak její kamarády cupují žraloci: Přeživší popsala ztroskotání v Atlantiku

Autor: rix - 
15. července 2021
16:38

Dlouho vzpomínat budou na plavbu jachtou přeživší Deborah a Brad. Zasáhla je tvrdá bouře a spolu s kamarády se museli přesunout na záchranný člun. Tam je ale začali ohrožovat žraloci, kteří několik členů posádky rozsápali. Do toho se začala dostavovat infekce a dehydratace. Záchrana přišla pro většinu posádky příliš pozdě.

Deborah Scaling-Kileyová se vydala v roce 1982 spolu se svými parťáky na šestidenní plavbu na jachtě. Podmínky pro cestu z Maine na Floridu se jevily jako ideální. „Počasí bylo nádherné a loď se úplně v pohodě řídila, nemohlo to být lepší,“ popsala pro televizní dokument I Shouldn't Be Alive (Neměla bych být naživu).

Idylka ale trvala pouhé čtyři dny. Poté se všichni zúčastnění ocitli pod útokem tropické bouře uprostřed Atlantského oceánu. Vítr o rychlosti 112 km/h a extrémně vysoké vlny si hrály s malou jachtičkou. Aby toho nebylo málo, kapitán lodi, který měl na starost kormidlo, se opil natolik, že usnul a bouři ani nevnímal. To už do lodi zatékala voda, a tak Deborah v panice vyběhla na palubu, informoval deník Mirror.

Řešení se nakonec zdálo být pouze jedno. Posádka se bude muset přemístit na záchranný člun. Mezitím si ještě jedna členka z posádky v nastalém chaosu rozsekla nohu, což se později ukázalo jako osudný problém. Pět členů posádky se dostalo na člun, ale krev z rány jedné ze spolucestujících přilákala hejno žraloků. Ti ihned začali pětici ohrožovat.

„Najednou byly všude kolem nás jen žraločí ploutve,“ vzpomínala Deborah. Žraloci byli velice důvtipní, všemi prostředky se snažili člun převrhnout a dostat tak svou vytouženou kořist. Přestože se posádce podařilo vydržet několik dní, všichni byli bez jídla a vody a byli velmi dehydratovaní. Do člunu prosakoval hnis a krev z otevřených ran a spolu s močí způsobovaly u všech pěti infekci.

Jejich žízeň byla tak silná, že někteří členové posádky pili slanou vodu z moře, o níž je známo, že urychluje proces dehydratace a způsobuje selhávání ledvin. Nato skočil jeden z mužů rovnou do vody, jelikož ho halucinace přesvědčovaly o tom, že vidí pevninu. Skočil žralokům přímo do chřtánu. „Najednou jsme slyšeli pronikavý křik a viděli všude spoustu krve,“ řekla Deborah.

Halucinace nebraly konce. Další člen posádky utrousil, že si jde koupit cigarety, a tedy lezl ven z lodi. Ostatním se ho nepodařilo zastavit, a tak se i on stal obětí krvelačných žraloků. „Byl to určitě nejděsivější zážitek mého života,“ svěřila se Deborah. Krátce nato na infekci zemřela další z cestujících. Tu nakonec mrtvou hodili žralokům.

Jediní zbývající členové posádky na lodi, Deborah a Brad, se drželi, jak nejlépe mohli. Štěstí jim přálo, na obzoru se objevila ruská nákladní loď. Brad a Deborah ze všech sil zamávali posádce, která naštěstí zamávala zpět. Byli zachráněni. Členové posádky hodili do vody záchranný kruh a dvojici odtáhli do bezpečí.

„Nezajímalo mě, kdo jsou tito lidé a kam jedeme,“ řekla Deborah. „Byli jsme naživu, to bylo hlavní,“ dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání