Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neštěstí u Českého Šternberka: Loď plná dětí se převrátila, zemřel vedoucí (†28) a dívka!

Aktualizováno -
13. července 2021
18:07
Autor: dce, rix, ČTK - 
13. července 2021
12:05

Sjíždění jezu na Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku se změnilo v tragédii. Do nesnází se dostalo sedm lidí, z toho šest dětí (13–19), se kterými se převrátil raft. Na místo vzlétly dva záchranářské vrtulníky a jeden policejní, zasahovalo i pět sanitek. Jedna dospělá osoba (†28) je bohužel po smrti. Podle policie zahynul muž, který se posádku převráceného raftu snažil zachránit. Mělo se jednat o jejich vedoucího. Zemřela bohužel i nezletilá dívka, kterou před tím převážel do pražské nemocnice vrtulník.

Podle mluvčí záchranářů Petry Homolové byla u jedné dospělé osoby konstatována smrt. Tělo vodáka se našlo dva kilometry od místa neštěstí ve velkém průtoku. Podle informací Deníku byl utonulým mužem instruktor. Vylovit jeho tělo měl rekreant.

Tragédie má druhou oběť!

Neštěstí má bohužel i druhou oběť. Mladistvá dívka, kterou po převrácení raftu u Českého Šternberka přepravil do pražské nemocnice vrtulník, také zemřela. Dalších pět lidí rovněž přepravila záchranná služba do nemocnic. Okolnosti události policie prověřuje, některé podrobnosti zveřejní pravděpodobně ve středu. Uvedla to policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Vedoucí skočil pro děti

Podle Schneeweissové se vodáci s plavidlem zřejmě netrefili do propustě u jezu a člun se poté převrátil. Na místo vyjeli policisté, hasiči i záchranáři, zasahovaly tam tři vrtulníky.

„Muž z vedlejšího raftu se bohužel nevynořil, byl pohřešovaný a pátrali jsme po něm. Šest osob z převráceného raftu policisté, hasiči a záchranáři vytáhli na břeh," uvedla Schneeweissová.

Jak uvedla CNN Prima News, jednalo se o vedoucího dětí na převráceném raftu, který plul vedle nich na nafukovací kánoi. Zatímco děti záchranáři vylovili, a některé z nich museli resuscitovat, on sám bohužel zmizel pod hladinou. Podle televize NOVA mu bylo 28 let. Některé tonoucí vytáhli ještě před příjezdem hasičů místní obyvatelé, uvedla televize.

Našli ho až po hodině

„O hodinu později jsme dostali oznámení, že policisté našli tělo muže, ročník 1992, bohužel bez známek života. Jednalo se o muže, který skočil do vody a snažil se ostatní zachránit," dodala pak Schneeweissová.

„Dvě dívky byly po resuscitaci přepraveny vrtulníky do jihlavské nemocnice a pražského Motola,“ dodala Homolová. Další čtyři osoby byly převezeny sanitkami do nemocnice v Benešově. Jednalo se o tři dívky a hocha. „V současné době již jsou záchranářské akce ukončeny,“ sdělila Blesku mluvčí. Stav všech převezených nezletilých osob by měl být stabilizovaný. 

Video  Neštěstí na Sázavě! Převrátil se raft s vodáky, byly na něm i děti  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Uživatel_5535804 ( 14. července 2021 15:20 )

Bohužel chyba vedoucího. Tenhle jez vždy přenášíme, dá se sjet jen malým průjezdem a poslat tam děti ještě při vysokém stavu vody byla debilita. Cedule Nebezpečný jez tam je, na mapách od půjčovny 2 velké lebky s hnáty... někomu nepomůže fakt nic

PavelSki ( 14. července 2021 11:58 )

Hnisakrys: Krom toho, že je to nejméně důležité, při této kritérii, přesný věk, tak autor umí, na rozdíl od Tebe, počítat. Je-li narozený 12.červenec až 31.prosinec 1992, tak kolik mu teď je, bohužel, kolik mu v té chvíli bylo?

jarmusch ( 14. července 2021 11:39 )

Chyby dělají všichni, často jen z důvodu rychlosti, takže nějaké i a y nebo interpunkce nebo s a z se neřeší, ale u tebe vůbec nejde poznat na čem frčíš, to nemá hlavu, patu ani kyčel, je to celý nějaký vyhozený z kloubů. Ale očekávám zlepšení, až to přestaneš zobat.

jarmusch ( 14. července 2021 11:35 )

Patlají se barvy, čísla se počítají nebo už je jiná doba ?

PetrSP7 ( 14. července 2021 10:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání