Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyklizení squatu uzavřelo v Teplicích jednu epochu: Na místě vyroste celá nová ulice!

Autor: lac - 
2. července 2021
16:36

Nikdy nedostavěný lázeňský dům ze v Mlýnské ulici v Teplicích byl domovem bezdomovců a squaterů desítky let. V pátek se poslední vytrvalci stěhovali pryč. A firma s těžkou technikou vyklízela nahromaděný nepořádek. A že ho bylo!

Pozemek, na kterém ruina stojí, koupil developer Jaroslav Třešňák. Zkoupil i pozemky kolem a chce nově vystavět celou ulici, která spojí dvě lázeňská území. Lidé, kteří bydlí poblíž na sídlišti v Proseticích a ulicí hrůzy procházeli do centra, budovatelskou vizi vítají.

„Bydlíme na sídlišti kousek a večer jsem se tudy bála projít. Bezdomovci tu dělali táboráky, byli často opilí a křičeli,“ řekla kolemjdoucí žena. Na místě by měl vyrůst hotel, supermarket, obytné domy a až čtyři sta padesát parkovacích míst.

Ve skvotu bydlelo kolem padesáti lidí. Někteří už sami odešli. „Všem náš sociální odbor nabídl pomoc. Sehnat azylový dům, znovu získat doklady. Jen málo z nich nabídku zatím využilo,“ řekl primátor města Hynek Hanza.

 

Muž, který odcházel z ruiny s několika kufry, se moc bavit nechtěl. „Něco na spaní najdu. Do azyláku nejdu. Dáte mi dvacku,“ ukončil hovor. Dívka v potrhaných černých silonkách jen mumlala a ukazovala prostředníček. Primátor označil problémovou stavbu za vřed v lázeňském městě, kterému se přezívá malá Paříž.

„Je dobře, že stavba bude zbourána,“ dodal s tím, že město nemělo příliš možností s ní něco dělat. Po roce 1989 byla nedokončená stavba ze sedmdesátých let minulého století zprivatizována. Od té doby chátrala.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání