Město známé díky výbornému vínu, nakládaným okurkám a rotundě svaté Kateřiny má již jednoho slavného muzikanta. Celý život zde bydlí kníže pornofolku Záviš. Během lockdownů z důvodu pandemie koronaviru zde ale pobýval se svou rodinou i Adam Plachetka, česká operní hvězda.

„V roce 2016 jsem opět účinkoval na festivalu, kdy jsme dělali Dona Giovanniho po deseti letech. Měli jsme vyšší nároky na bydlení, potřebovali jsme dva pokoje, protože jsme měli miminko. Ředitel festivalu Jirka Ludvík nám půjčil svůj sklep a nám se tam tolik zalíbilo, že jsme začali shánět, jestli si můžeme pořídit vlastní vinný sklípek,“ prozradil zpěvák s basbarytonovým hlasem, kterého má rád Vojta Dyk.

Jeho manželka, sopranistka Kateřina Kněžíková, zpočátku z nákupu nebyla příliš nadšená: „Dlouho jsem poslouchal, že to je zbytečnost, protože stejně na to nebude čas. A najednou přišla korona a my jsme tam skoro na půl roku odjeli, od té doby se do Znojma vracíme,“ řekl Plachetka. Sklípek opravili, k nadzemní budově přistavili druhé patro a oživili malou zahradu. Teď si užívají klid a dobrou společnost srdečných Moravanů.

Operní hvězda dokonce vyráží do vinohradu, kde se nebojí brigády s kamarády: „Baví mě to a jsem rád, že jsem se na vznik vína mohl podívat z té druhé strany,“ vysvětlil zpěvák. Mohutný zpěv z řádků vinohradu nečekejte, Adam Plachetka u fyzické práce odpočívá. Do Znojma se chystá zpěvák opět 20. července, neboť od 8. do 25. července se koná jeho oblíbený Hudební festival Znojmo. Tentokrát zazpívá na zámku, kde se natáčela pohádka Nesmrtelná teta. Na programu jsou arie s librety Itala Pietra Metastasia, který v 18. století jezdil na dovolenou právě do Vranova nad Dyjí.

Proč musel odstrčit Mozarta kvůli změně hlasu, kde se mu nejlépe zpívalo a proč se úplně nepovedla rekonstrukce budovy Státní opery, prozradil Adam Plachetka v Blesk Podcastu:

Video
Video se připravuje ...

Operní hvězda skončila ve vinohradě. Adam Plachetka prchá za klidem do Znojma. Jiří Marek

Fotogalerie
11 fotografií