Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Při pádu letadla české výroby zemřeli nejméně čtyři lidé: Dalších patnáct se jich zranilo

Aktualizováno -
19. června 2021
12:45
Autor: ČTK - 
19. června 2021
11:01

Nejméně čtyři lidé zahynuli při pádu letadla s parašutisty na Sibiři, další jsou zranění.  Letoun, na jehož palubě podle agentury TASS cestovalo 19 osob, se zřítil nedaleko letiště Tanaj. Příčinou havárie byla porucha jednoho z motorů, uvedla Ria Novosti.

Podle zdroje agentury TASS zemřelo až devět lidí. S odvoláním na místní úřady o tom v sobotu informovaly ruské agentury Interfax a Ria Novosti.

Posádka za letu nad Kemerovskou oblastí na jihozápadě Sibiře nahlásila poruchu jednoho z motorů, proto se rozhodla vrátit na letiště. Stroj ale při přistávání zavadil křídlem o zem a zřítil se.

4 mrtví, 15 zraněných

„V důsledku tvrdého přistání letadla L-410 v Kuzbasu zemřeli čtyři lidé, dalších 15 osob je zraněno. Čtyři z nich jsou ve vážném stavu, 11 jich je ve středně vážném stavu. Dřívější informace o devíti mrtvých se nepotvrdily,“ uvedly úřady Kuzbasu.

Podle agentury Interfax byl mezi pasažéry letadla rovněž spolumajitel místního uhelného dolu Timur Frank. „Není mezi mrtvými, žije,“ řekl agentuře nejmenovaný zdroj. TASS oproti tomu píše s odvoláním na své zdroje, že podnikatel leží ve vážném stavu v nemocnici.

Šéf dobrovolné organizace pro spolupráci s armádou DOSAAF v Kemerovské oblasti Viktor Šemochanov agentuře TASS sdělil, že letoun byl v dobrém stavu a podnikl čtvrtý let za den. Na palubě bylo podle něj 17 parašutistů a dva členové posádky. Jiné zdroje hovoří až o 24 lidech na palubě.

Letadlo vyrobili Češi

Dvoumotorový letoun L-410 patřil podle agentury TASS polovojenskému spolku DOSAAF. Ten sehrává v Rusku podobnou roli jako kdysi v komunistickém Československu Svazarm. Výrobcem letadel L-410 je česká společnost Let Kunovice.

Covid_19 ( 19. června 2021 13:25 )

s jedním motorem toto letadlo umí přistát, chyba nebude ve výrobci

Manowar ( 19. června 2021 12:16 )

Československé výroby,ne české.

sorgedoktor ( 19. června 2021 11:24 )

Pokud nekdo půrtacoval na letisti......Tak asi vi, ze letadla jakekoli vyrovy potzrebuji udrzbu odpovidajici stari stroje/ meni se nektere soucastky/, techn. stavu atd...Taky pilotu musi tocit jen na jednu stranu...
Tady vzal o streom, asi krajni nouze..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání