Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrah malé sestřičky Denisky (†11) napadl vychovatelku Martinu: Soud mu snížil trest

Autor: ČTK, jel - 
4. května 2021
17:47

Martin B., který předloni zaútočil na vychovatelku ve věznici Všehrdy na Chomutovsku, půjde do vězení na deset let. Trest mu v úterý o sedm let snížil odvolací Vrchní soud v Praze, místo pokusu o vraždu ho odsoudil za těžké ublížení na zdraví. Pětadvacetiletý muž, který si ve všehrdské věznici odpykával trest za vraždu své nezletilé sestry Denisky (†11), nepopírá, že by vychovatelku Martinu napadl, tvrdí ale, že ji nechtěl zabít. Rozhodnutí je pravomocné, je možné proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Za pokus o vraždu, z něhož byl původně obžalován, hrozilo muži vězení v rozmezí 15 až 20 let, za těžké ublížení na zdraví mu soud mohl uložit maximálně dvanáctiletý trest. Na vychovatelku - terapeutku zaútočil Martin B. v říjnu 2019 v budově věznice. Nejprve ji uchopil za oděv, ze kterého se ale napadené podařilo vysvléknout a utéct na chodbu. Tam ji dostihl a nejprve ji srazil na zem, zaklekl ji, udeřil jí hlavou o zem a pak ji začal oběma rukama rdousit, až poškozená ztratila vědomí, uvedla obžaloba. Útočníka podle spisu vyrušila svědkyně, která zaslechla křik, z místa utekl.

Podle předsedy odvolacího senátu Michala Hodouška se ale neprokázalo, že by mladík s útokem přestal až kvůli tomu, že ho vyrušila svědkyně. Obžalovaný soudu řekl, že si po chvíli uvědomil, co dělá, a ženu přestal škrtit sám.

Hodoušek uvedl, že musel postupovat podle zásady „v pochybnostech ve prospěch obžalovaného“. Dodal, že za této situace není možné Martina B. odsoudit za pokus o vraždu, fyzický útok podle něj nebyl tak závažný a samotné rdoušení nebylo podle něj nijak silné. „Samotné dušení muselo trvat chvíli, nelze vyloučit, nebo je spíše pravděpodobné, že obžalovaný zanechal svého jednání sám a od poškozené utíkal,“ popsal soudce. Protože však útok na napadené Martině zanechal závažné psychické následky, potrestal soud mladíka za těžké ublížení na zdraví.

Chtěl si vybít vztek

Soud obžalovaného znovu vyslechl. Ten popsal, jak měl v daný den vztek, protože mu do věznice nedorazila návštěva. Nedovedl vysvětlil, proč šel za vychovatelkou nebo proč ji napadl. „Když mi připadá, že na mě jde nějaký tlak, tak to neumím řešit, já to otočím proti sobě nebo proti někomu, kdo je mi nejblíž,“ řekl soudu mladík.

Podle Hodouška je pravděpodobné, že si Martin B. šel na někom nebo na něčem vybít vztek. „Jak sám uvádí, nějak mu vypne mozek a poté jedná způsobem naprosto neakceptovatelným,“ doplnil soudce.

Ústecký krajský soud muži loni v říjnu uložil za pokus o vraždu 17 let vězení, konstatoval, že mladík nekonal s rozmyslem, ale v náhlém hnutí mysli a vražda nebyla dokonána. Zohlednil ale také to, že se u soudu choval chladně a neprojevil upřímnou lítost. S rozsudkem nesouhlasil státní zástupce, který požadoval přísnější trest, ale ani obhájce. Ten v odvolání žádal, aby se případ vrátil ke krajskému soudu k novému projednání.

Mladík byl v minulosti odsouzen k devíti letům vězení za to, že v roce 2011, kdy mu bylo 15 let, zavraždil v rodném Krnově svou jedenáctiletou sestru Denisku. Tu rdousil a opakovaně bodal nožem. Dívka na místě vykrvácela.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání