Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Náčelník hasičů úmyslně založil obrovský požár: Usvědčilo ho GPS, navíc „hasil jenom trochu“

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
21:48

Chtěl předvést své schopnosti, jako na potvoru ale právě nikde nehořelo. Tehdejší náčelník jednotky dobrovolných hasičů Luis Trueba ze Španělska to vyřešil kanystrem benzinu a zápalkou. Za oběť padlo téměř 150 hektarů lesa. On sám se navíc jako bojovník s požáry moc nepředvedl.

Soud ve Španělsku v pátek poslal dobrovolného hasiče Luise Truebu za úmyslné založení požáru na tři a půl roku do vězení. Při požáru z února 2019 lehlo popelem téměř 150 hektarů lesa v regionu Kantábrie na severu Španělska. Za škody, které způsobil, zaplatí Trueba pokutu 158.000 eur (4,1 milionu korun), napsala agentura Reuters.

Soud došel k závěru, že bývalý náčelník dobrovolných hasičů v obci Ramales de la Victoria použil benzin k založení požáru, aby tak mohl ukázat své dovednosti. V jeho služebním autě bylo zařízení pro sledování GPS, které ukázalo, že Trueba se vydal přímo k epicentru požáru, pak několik minut čekal a teprve poté požár nahlásil svým kolegům. Svou nepřítomnost na stanici v době vypuknutí požáru vysvětloval rychlou návštěvou u bratrance, který to však popřel.

Hasil jen tak, aby se neřeklo

„Použil benzin jako urychlovač

a zapálil křoviny nejméně na sedmi různých místech,“ zjistil soud. Jeden kolega Truebu popsal jako pyromaniaka, jiný si vzpomněl, že Trueba na místě požáru již dříve prohlásil, že „je velmi sucho, stačilo by škrtnout zápalkou“. Soud navíc konstatoval, že Truebův podíl na hašení požáru „nebyl účinný ani podstatný“, oheň museli zkrotit profesionální hasiči a dvě letadla.

gynekolog ( 17. dubna 2021 02:04 )

Myslím si, že lidí na postech vedoucích pracovníků, kteří jsou podobenstvím typu "kozel zahradníkem", působí v různých oblastech lidské činnosti nespočet, jak jinak si upadající společnost, ve které se v současnosti svět nachází, rozumně vysvětlit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání