Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Několik žen v Olomouci zřejmě znásilnil jediný muž: Policie zadržela podezřelého cizince

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK, VaB - 
28. ledna 2021
11:51

Brutální agresor v Olomouci znásilnil několik žen. Při posledním útoku napadl i muže, který po útoku zůstal nehybně ležet na zemi. Poté zaútočil na ženu, kterou znásilnil. Policie zatkla podezřelého cizince (42). Na krku má několik obvinění a hrozí mu až desetiletý trest.

Olomoučtí kriminalisté zadrželi dvaačtyřicetiletého muže podezřelého ze série znásilnění žen z komunity bezdomovců v Olomouci. Poslední útok se podle policie stal 10. ledna, kdy muž údajně přepadl pár spící v plechové boudě na odlehlém místě ve městě. 

Útočník muže fyzicky napadl a poté zaútočil na ženu, sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová. Podle kriminalistů má na svědomí i další dvě znásilnění z loňska a další fyzická napadení. Muž skončil ve vazbě.

Na stopu podezřelého cizince se policisté dostali po posledním útoku, kdy nejprve fyzicky napadl muže a v momentě, kdy poškozený zůstal ležet nehybně na zemi, zaútočil i na ženu. „Tu nejenže fyzicky napadl, ale následně ji i znásilnil a z místa odešel," uvedla policejní mluvčí.

Muže se kriminalistům podařilo dopadnout po rozsáhlém pátrání, pomohly i kamerové záznamy z okolí místa činu. Zadrželi ho o několik dní později v ulicích Olomouce. Vyšetřování přitom kriminalistům komplikovala skutečnost, že se trestná činnost odehrávala v prostředí bezdomovců. 

Během vyšetřování vyšlo najevo, že útočník má zřejmě na svědomí také napadení ze září a října minulého roku. „Jednalo se o další znásilnění dvou žen a několik fyzických napadení. I v těchto případech šlo o útoky směřované na osoby z prostředí bezdomovců,“ uvedla policejní mluvčí.

Podle vyšetřovatelů měla napadení podobné znaky. „Útočník páchal trestnou činnost na osobách pocházejících z komunity sociálně vyloučených obyvatel a shodu kriminalisté spatřovali i ve způsobu a intenzitě provedení sexuálně motivovaného napadení. V průběhu prověřování vyšlo také najevo, že útočník potřeboval ke svému sexuálnímu uspokojení předchozí fyzické násilí," dodala mluvčí.

Dvaačtyřicetiletého cizince, který byl ve své zemi v minulosti odsouzen za loupeže a znásilnění, kriminalisté obvinili z několika trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a trestných činů proti zdraví. Soud jej poslal do vazby, hrozí mu tři až deset let vězení. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání