Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Bělušicích se vzbouřilo 400 vězňů kvůli fámě, v akci byla zásahová jednotka. Organizátorům hrozí 10 let

Aktualizováno -
1. listopadu 2020
10:33
Autor: ČTK, ran - 
31. října 2020
09:36

Ve věznici v Bělušicích u Mostu začaly intenzivní protesty už v noci z pátku na sobotu, ale následující noc se situace opakovala. První noc se do incidentu mělo zapojit kolem 200 trestanců, tu druhou jich bylo 400. Důvodem měla být fáma, která se po věznici rozšířila. Ta prý tvrdila, že v jednom zařízení na Ostravsku kvůli nebezpečí nákazy koronavirem vězně s nižšími tresty propouštějí. Za bělušickými mřížemi tomu zřejmě uvěřili a chtěli také na svobodu. 

Podle vyjádření mluvčí Vězeňské služby ČR Petry Kučerové „protesty vyvolaly nepodložené informace o nemoci covid-19“. Situaci se podařilo uklidnit bez nutnosti zásahu, v tuto chvíli ve věznici panuje klid, doplnila v neděli mluvčí. Zásahová jednotka Vězeňské služby je ale pro všechny případy i nadále připravena zjednat pořádek.

Situace ve věznici Bělušice je i nadále napjatá. „Jsme na to připraveni, naše zásahové jednotky jsou od včerejška v pohotovosti,“ sdělila Blesku mluvčí. Na místě je patrná zvýšená aktivita bezpečnostních složek. Policie celou oblast uzavřela a monitoruje ji.  

Nepokoje začaly v noci na sobotu

Podle informací Blesk.cz se původně v pátek kolem 22. hodiny vězni měli zabarikádovat a páchat výtržnosti. Ještě kolem půlnoci se na místě pohybovalo mnoho lidí z vedení věznice, ale situace už vypadala klidně. Zpoza zdí se ale ještě ozýval neobvyklý hluk, který měl zřejmě se situací souvislost, všechna světla byla rozsvícena a kolem objektu se pohybovali policejní těžkooděnci.     

Při opakovaném incidentu v noci ze soboty na neděli musela zakročit zásahová jednotka. „Při zcela profesionálním zásahu nedošlo k žádnému zranění. Přijali jsme příslušná opatření a zásahová jednotka bělušické věznice je stále v pohotovosti,“ uvedla Kučerová. Nepokojů se mělo tentokrát účastnit 400 vězňů, jednalo se prý opět o stejnou záminku jako v pátek. „Vzhledem k celkové situaci v našich věznicích ale není k nepokojům racionální důvod.  Ve věznici v Bělušicích je v současné době 1 nakažený vězeň,“ doplnila mluvčí.

„V souvislosti s nepokoji ve věznici v Bělušicích jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vzpoura vězňů,“ potrvdila na svém twitterovém účtu policie. Organizátorům vzpoury podle policie hrozí, že si pobyt za mřížemi prodlouží o dalších 10 let. „Vzhledem k tomu, že jsme na počátku šetření nebudeme sdělovat bližší informace,“ uzavřela policie.

Z 19 000 vězňů je v celém Česku podle Kučerové novým typem koronaviru nakažených 19. Věznice Bělušice je věznice s ostrahou, její kapacita je 578 míst, uvádí se na webu Vězeňské služby ČR.

Do věznic a detenčních ústavů nesmějí od 23. října žádné návštěvy. Vláda je zakázala kvůli koronaviru a opatření by zatím mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 20. listopadu. Návštěvy odsouzených byly zakázány i na jaře. Vězni ale směli více telefonovat a změnil se také systém doručování balíků.

boroboro ( 1. listopadu 2020 14:30 )

To jsou dobře investované peníze, když tyhle zločince alespoň na čas pomohou eliminovat ze života normálních lidí. A pokud se zdá, že vězni stojí moc, stálo by za úvahu přiměřeně jim snížit životní standard. Nejsou na rekreaci.

verka1 ( 1. listopadu 2020 10:47 )

Kam by šli teď v zimě bydlet a z čeho by žili.

issabella66 ( 1. listopadu 2020 03:22 )

asi by si ty ženušky měly najít normální chlapy a maj po starostech ne?

13maruska@azet.sk ( 1. listopadu 2020 01:08 )

Informace trosku spatne..co pisete nebyl duvod vzpoury a situace vubec neni klidna..vezni tam podpaluji matrace,maji odpojené telefony a zeny nevědí co je s jejich muzmi

e.lesanova ( 1. listopadu 2020 00:23 )

Vězni prudí?? Není nic snazšího než jim přitvrdit tresty...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání