Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Věznice řeší nedostatek roušek svépomocí: Šijí je trestanci, chybí jim však materiál i stroje

Autor: chal - 
26. března 2020
09:06

Koronavirus zastihl svět i Česko nepřipravené, situace je kritická a roušek je v celé zemi nedostatek. Vězeňská služba České republiky se s nastalou situací vypořádala poměrně elegantně - roušky začali šít sami vězni. Týden od zahájení výroby dokonce začali vyrábět i ochranné masky.

Jako první začali roušky šít trestanci v Pardubicích. „Jakmile se výroba plně rozjede, bude vězeňská služba schopna vyrobit až 40 tisíc roušek měsíčně, a to pro vlastní potřebu i pro potřebu státu,“ uvedla v úterý mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Výrobu ochranných pomůcek kromě Pardubic rychle začala zavádět i další nápravná zařízení. Po týdnu se tak roušky šijí například i ve Světlé nad Sázavou, Olomouci, Plzni nebo Kuřimi.

„Roušky se šijí nyní například i ve věznici Bělušice. Třicet vězňů zde již ušilo ochranné pomůcky pro zaměstnance věznice a ostatní vězněné osoby nacházející se ve výkonu trestu v Bělušicích,“ doplnila Kučerová.

V Pardubicích zatím kromě roušek začali trestanci dělat i ochranné celoobličejové masky z plexiskla.

Podle Petry Kučerové by se výroba mohla rozšířit i do dalších zařízení. „Některé věznice se ale potýkají s nedostatkem materiálu, a proto vyzývají ochotné dárce k poskytnutí materiálu na výrobu roušek či k zapůjčení šicích strojů, aby mohly výrobu ještě více rozšířit,“ poprosila mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa