Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Studentka (†15) zemřela v letadle otci v náručí: Zabil ji obyčejný sendvič

Autor: štt - 
31. října 2020
19:16

Rodiče po letech promluvili o hlubokém žalu ze smrti své dcery. Natasha Ednan-Laperouseová (†15) zemřela během letu na alergickou reakci po snědení sendviče. Rodiče popisují hrozivý moment, jak jejich dcera zkolabovala a nikdo jí nebyl schopen pomoci.

Mladá dívka si na své alergické onemocnění vždy dávala velký pozor. Před koupí si zkontrolovala, zda bageta neobsahuje žádná sezamová semínka. Na etiketě však nebylo napsáno, že je vyrobená ze směsi mouky, ve které je přimíchán i sezam.

Svačina obsahovala ještě artyčoky a olivovou pastu - nic, s čím by dívka mohla mít problém. Obložené pečivo snědla těsně před tím, než s tátou a jeho kamarádem odcestovala z Británie do francouzského města Nice. To vše se stalo 17. července 2016.

„Asi půl hodiny po odletu začala mít Natasha problém s dýcháním,“ zavzpomínal otec na osudnou událost. „Velice brzy, během několika minut, se stav začal zhoršovat,“ dodal.

Po chvíli začala mít dívka ještě větší potíže s dýcháním, a tak se zeptala otce, zda by jí nepodal její adrenalinovou injekci. „Šli jsme spolu na toaletu, kde jsem jí pomohl s aplikací adrenalinu.“ Situace se však dle předpokladů obou nezlepšovala a po chvíli ze sebe Natasha v posledním dechu vykuckala: „Tati, já nemůžu dýchat. Dusím se. Pomoz mi, prosím.“

„Vytáhl jsem další adrenalinovou injekci a znovu ji vpíchl dceři do boku. Potil jsem se po celém těle a pomalu jsem si začínal uvědomovat, že je situace opravdu vážná,“ řekl otec - i po letech při vzpomínce zneklidní.

„Odvlekl jsem ji na toaletu a pokusil se jí nasadit masku s přívodem kyslíku.“ Dívka však během cesty padla do mdlob. Ve výšce 10 kilometrů nad zemí bez potřebné lékařské péče se dívka kvůli zduřené dýchací trubici udusila. „Nedokážete si představit, jaké to je, když vám vaše dcera zemře v náručí,“ dodal sklesle otec.

Po této hrozivé zprávě, která obletěla celý svět, se rozhodli politici jednat a prosadili zákon zavazující výrobce k vypsání všech potravinových alergenů. To i v případě, kdy je jídlo připravováno na místě. Zákon by měl vejít v platnost v říjnu příštího roku.

baronessa ( 1. listopadu 2020 11:10 )

Nezasluhujeme si novější zprávy? Ano, je to smutné, ale taky pomalu 4 roky stará událost.

diskutujici ( 1. listopadu 2020 10:31 )

Nechápu, jak jsme to mohli přežít, až do dnešních dní.
V praxi na svačinu 20 deka vlašáku, 5 rohlíku, 2 kofoly. Dneska to padá, jak hrušky ta omladina. Nj, samé BIO a podobně srágory a to je důsledek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání