Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žralok ukousl chlapci (12) ruku! Při útoku paryby v Egyptě přišel o končetinu i průvodce

Aktualizováno -
27. října 2020
20:13
Autor: shp, ČTK - 
27. října 2020
19:19

K děsivému útoku krvelačného žraloka došlo v Rudém moři u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Teprve dvanáctiletý chlapec z Ukrajiny přišel při napadení parybou o ruku. Jeho matka utrpěla menší zranění. O končetinu přišel také egyptský průvodce.

Jak napsala agentura AP, v této části moře se podobné incidenty nestávají běžně. Egyptské ministerstvo životního prostředí oznámilo, že se v neděli ukrajinská turistka s 12letým synem vydali spolu s egyptským průvodcem potápět v národním parku Rás Muhammad u jižního cípu Sinajského poloostrova.

Velká panika

Jak dodala redaktorka Blesk.cz Tereza Malecká, i když žraločí útoky v lokalitě výjimečné jsou, samotná přítomnost paryb nikoliv. „Předloni jsme byli na Rás Muhammad a taky jsme na něj narazili. Byl to teda kladivoun, ale panika, jak lidi utíkali zpátky na loď, byla velká,“ uvedla.

Na skupinu zaútočil dvoumetrový žralok a zranění pak byli převezeni do nejbližší nemocnice. Úřady celou oblast uzavřely. Ukrajinská agentura pro turistický rozvoj oznámila, že 12letý hoch je na jednotce intenzivní péče a že se při chirurgickém zákroku jeho paži zachránit nepodařilo. Matka je zraněná lehce, průvodce přišel o nohu.

Žraloci v Rudém moři

AP píše, že v minulých letech žraloci v Rudém moři u egyptských břehů útočili výjimečně. V roce 2010 ale jednoho evropského turistu u Šarm aš-Šajchu zabili a několik dalších zmrzačili. Šarm aš-Šajch je jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací v Egyptě, poskytuje únik z chladného zimního podnebí panujícího v zimě v Evropě, píše AP. Populární je potápění k tamním korálovým útesům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání