Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obrazy zkázy: „Z inferna v Bohumíně nebylo úniku!“ popsal šéf hasičů

Autor: Karel Janeček - 
12. srpna 2020
05:00

Nasazovali životy, snažili se zachránit nájemníky bohumínského paneláku před smrtí v plamenech. Přesto se stali hasiči na sociálních sítích terčem kritiky. Dalo se něco udělat jinak? Jak zásah probíhal? To Blesku popsal šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

Byl zásah v něčem neobvyklý?

„Šlo o výškovou budovu, kde bylo asi 60 bytů ve dvanácti podlažích. Taková koncentrace osob je vždy rizikem. V samotném postiženém bytě bylo 15 lidí. Naprosto netypickou skutečností byl extrémně prudký rozvoj požáru, pravděpodobně od použitého akcelerantu hoření, čímž došlo k jeho okamžitému rozšíření do všech místností. Tímto byl znemožněn únik osob z bytu na schodiště a vzniklo doslova ohnivé inferno, z kterého se nedalo zachránit."

Na sociálních sítích se objevila kritika, že hasiči na místě nebyli včas...

„Prokázali jsme, že nejenom jsme byli na místě včas, ale dokonce za poloviční dobu, než nám říká předpis. Požár byl v době příjezdu první jednotky na místo zásahu však již ve svém plném rozvoji, takže i když jeho lokalizace si vyžádala pouze cca 35 minut, následky byly fatální v počtu obětí. Vlivem účinného zásahu ale nedošlo k rozšíření požáru do sousedních bytů.“

Video  Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti  - ZZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

Dalo se udělat z pohledu hasičů něco jinak?

„Z informací, které mám, jsem přesvědčen, že pro zdolání požáru a záchranu osob jsme udělali maximum. Musíme počkat na vyhodnocení analýzy zásahu, nicméně jednoznačně se musím postavit za své hasiče, protože pracovali s maximálním nasazením, o čemž nakonec svědčí i dvě zranění v našich řadách.“

Jak to teď vypadá s vyšetřováním?

„Ohledání požářiště, odběr vzorků a vyšetřování přímo na místě samotném skončilo. Nyní se připravují odborné expertizy a podklady k odbornému vyjádření o vzniku a průběhu požáru, jež budeme pro policii zpracovávat. Současně probíhá analýza vlastního zásahu."

Šokující záběry z místa tragédie si prohlédněte v galerii

 

 

vencakurnaa ( 12. srpna 2020 15:44 )

PŘESNĚ TAK - TI ZEMŘELÍ pouze maskovali další příčinu k OSLAVĚ NAROZENIN a dělat BORDEL - jestli mi je Někoho LÍTO - tak jen těch Dětí které UHOŘELY a je mi ZÁHADOU - JAK se mohl ZBYTEK ( OPILÝCH OSLAVENCŮ ) ZACHRÁNIT - PŘELEZENÍM NA VEDLEJŠÍ BALKÓN ? navíc dle SVĚDKŮ se tam CHLASTALO a PAŘILO každý Den ??? HNUS ! Nechtěl bych mít takové sousedy a myslím, že Ti se raději NEVYJADŘUJÍ PRAVDIVĚ ...ale ?

deratizater ( 12. srpna 2020 10:35 )

Oslavovat takto narozeniny dítěte domácí rodinnou chlastačkou byla velká chyba . V Bohumíně je hodně míst kde se s děckama oslavit narozeniny zajít třeba do hobby parku,je tam dost vodních ploch kde se mohou děcka vyřádit, a i míst na letní grilovačku je tam taky dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání