Vazební projednávání začalo na Okresním soudě v Karviné v poledne. Zdeňka K. přivedli k soudu v neprůstřelné vestě, na hlavě měl ochrannou helmu. Ruce měl muž obvázané, při požáru se také popálil. K soudu ho přivezli z nemocnice rovnou v pyžamu!

Video
Video se připravuje ...

Zdeňka K. (55) přivezla k soudu sanitka v doprovodu policejní dodávky Michal Charbulák

„Soud plně vyhověl mému návrhu a vzal obviněného do vazby a to z obou vazebních důvodů. Odůvodnil to hrozbou vysokého trestu a i obavou z opakování trestné činnosti,“ uvedl dozorující žalobce Michal Król. Policisté útočníka v pondělí obvinili z vraždy a obecného ohrožení. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí. 

Hned po vyřknutí ortelu, že si Zdeněk K. (54) na soudní proces počká ve vazbě, jej vyprovodili policisté ze soudní síně. Jenže Zdeňkovi se chtělo čůrat! Novináři, justiční stráž i policie udělali na chodbě kordon, kterým šel Zdeněk K. na WC…

Odjel sanitkou do Prahy

Ihned poté Zdeňka K. odvezla sanitka v doprovodu policejního auta směrem ku Praze. Jako vazebně stíhaný musí pobývat ve speciální vězeňské nemocnici Na Pankráci.

„Projevuje lítost, ale upřímně nevím, co si o ní myslet. Tvrdí, že si neuvědomil, co může způsobit,“ uvedl Król. Potvrdil, že za tragédií jsou vyhrocené rodinné spory. „Muž měl letité spory se svým synem. Jako motiv uvádí snahu postrašit manželku a syna se kterými měl dlouhodobé neshody. Když od něj odešla žena, emocionálně jej vykolejilo, že šla právě k synovi,“ dodal Król.

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupce Michal Krol k průběhu jednání o vazbě pro obviněnáho žháře Michal Charbulák

Podle něj je psychický stav obviněného špatný, vyjádřil se, že byl naštvaný a chtěl rodinu jen postrašit. Policii však popsal pouze to, že benzin vylil na dveře bytu a pod ně. Víc odmítl.

„Inicioval požár. Nedomníváme se, že byl v bytě. Zda vylil hořlavinu do bytu přes pootevřené či zavřené dveře, budou muset posoudit znalecké posudky," doplnil Król. Benzín si Zdeněk K. koupil na čerpací stanici.

Muž se k šílenému žhářskému útoku přiznal ještě na místě, kde ho zadržela policie. V době útoku byl opilý. V bytě bylo 15 lidí, kteří slavili dětské narozeniny. Šest z nich uhořelo, pět se zabilo skokem z 11. patra paneláku, čtyři si zachránili život tím, že přelezli na vedlejší balkon. V nemocnici jsou dvě těžce a jeden lehce zraněný. Poslední z hostů vyvázl bez zranění. <

>

Už jednou rodině vyhrožoval

Zdeněk K. chladnokrevně upálil svého syna Lukáše, svého vnoučka Dominika, snachu, svou manželku, Lucku s Lukášem a jejich dceru Melinku, Dominikova kamaráda Honzíka (†8) i Nikolu (†17) v osmém měsíci těhotenství a další lidi. V bytě bylo 15 lidí, kteří slavili narozeniny.

Zdeněk K. už dříve své rodině vyhrožoval. Zhruba před měsícem zajel za svým synem a svou manželkou, synovou matkou, na břeh Velkého Kališova jezera v Bohumíně.

„Vyhrožoval jim, prý měl v ruce sekeru,“ řekla kamarádka jedné z obětí. Podle jiných svědectví se jednalo o plynovou pistoli. Po tomto incidentu se manželka ze strachu od Zdeňka K. odstěhovala k jejich synovi do osudného bytu…

To byl pro Zdeňka K. patrně spouštěcí moment k šílenému činu, který spáchal v sobotu 8. srpna v podvečer a který nemá v novodobých českých dějinách obdoby...         

VIDEO: Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti. ZZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
34 fotografií