„Policie dnes obvinila z vraždy a obecného ohrožení muže (54) zadrženého v sobotu v souvislosti s požárem domu v Bohumíně,“ řekl dozorující státní zástupce Michal Król. Muž podle obvinění byt úmyslně zapálil. Hrozí mu tak výjimečný trest včetně doživotí.

Policie hned po tragickém požáru, při kterém šest lidí včetně tří dětí uhořelo a dalších pět skočilo před ohněm z 11. patra paneláku, zatkla podezřelého. Tím je Zdeněk K. (54), muž, který se k šílenému žhářskému útoku měl hned na místě doznat.

„Ještě v postavení podezřelé osoby uváděl, že šlo o jakýsi akt pohrůžky. Tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit. Druhá věc je, zda mluví pravdu,“ upřesnil Król pro Novinky.cz.

Rodinné spory

"Policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání," řekl žalobce a dodal, že soudu navrhl vzetí muže do vazby. "Vidím dva důvody. Jako hlavní je možný útěk. Obava pramení hlavně z výše trestu, který by v případě odsouzení jistě atakoval horní hranici i výjimečný trest," řekl. Dodal, že panuje i obava, že by muž opakoval trestnou činnost.<

>

České televizi Król řekl, že obviněný má už čtyři záznamy v rejstříku trestů, z toho nejméně dva za násilné činy. Kromě toho muž při výslechu uváděl, že chtěl po zapálení bytu spáchat sebevraždu při jízdě autem, a tím by podle Króla mohl zase ohrozit životy dalších lidí. Soud má o vazbě rozhodnout v úterý. 

Podle Króla se obviněný k zapálení bytu přiznal na místě policistům, přiznání později zopakoval při výslechu. "K činu se doznal. Vyslovil určitou formu lítosti. Podrobněji se ale nevyjadřoval. Jako motiv uvedl rodinné spory," řekl Król.

Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková ČTK řekla, že obviněnému je kladeno za vinu, že s rozmyslem si opatřil hořlavou látku, kterou v panelovém domě vlil do prostoru bytu a na vstupní dveře.

"Následně látku zapálil, a tím došlo k požáru celé bytové jednotky," uvedla. V bytě byli v té době lidé na oslavě dětských narozenin. Při požáru či v jeho souvislosti zemřelo 11 lidí ve věku od osmi do 73 let. Česká televize dnes uvedla, že na oslavě bylo podle příbuzných obětí celkem 16 lidí, z nichž některým se podařilo zachránit útěkem z balkonu hořícího bytu na sousední balkon.

Hořlavinou polil zvenku dveře

V bytě, který muž zapálil, se konala narozeninová oslava. Podle Króla na ní žhář ale nebyl jako host. "Nebyl s největší pravděpodobností ani v bytě. Sám uvedl, že hořlavou látku vylil na dveře. Víc se k tomu nevyjadřoval. Hořlavina se ale nějak dostala dovnitř," uvedl Król. Podle dřívějších informací od hasičů se oheň rychle rozšířil a hořelo napříč všemi pokoji.<

>

Król dodal, že přesný mechanismus vzniku požáru ještě musí upřesnit znalecké posudky popřípadě i výpovědi svědků, který se podařilo z bytu před požárem uniknout přeskočením na sousední balkon. "Osoby, které unikly, ale z pochopitelných důvodů ještě nebyly vyslechnuty," řekl žalobce.

Podle žalobce vyšetřování případů potrvá měsíce. Čas zabere například zpracování řady znaleckých posudků. Zkoumat se bude například i duševní stav útočníka. "Zatím nic nenasvědčuje, že by měl diagnostikovanou závažnou duševní poruchu. Vyloučit to ale nemůžeme," doplnil.

Policisté muže obvinili z vraždy a obecného ohrožení. Právní kvalifikace je v obou případech zvolena podle nejpřísnějších odstavců.

Zemřel syn, vnuk i exmanželka

V bytě, kde probíhala rodinná oslava, upálil svého syna, vnuka, snahu, exmanželku a další lidi.

Požár v 11. patře panelového domu v Nerudově ulici v části Nový Bohumín vypukl krátce před 18. hodinou. Šest lidí, včetně tří dětí, zemřelo v bytě. Dalších pět lidí poté, co se snažili před ohněm uchránit skokem z domu. Zraněno bylo deset lidí včetně dvou hasičů a policisty.

Fotogalerie
27 fotografií