K nepochopitelnému tragickému požáru došlo v sobotu vpodvečer. K jeho úmyslnému založení se přihlásil Zdeněk K. (55), příbuzný lidí v bytě, kde se konala rodinná oslava. Po požáru museli budovu opustit všichni obyvatelé. V neděli odpoledne se už ale mohli do svých bytů vrátit.

„Odhadujeme, že tak 30 procent lidí se už vrátilo. Spali doma, i když komfort bydlení je dost omezený,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl. V domě částečně stále neteče voda, odpojen je plyn i elektřina.

„Problém je v tom, že vše je prolité vodou. Elektrické rozvody musí nejprve vyschnout. Elektrikáři řekli, že na to potřebují ještě dva dny. Předpokládáme, že elektřinu zapnou ve středu,“ dodal Bruzl. Na napojení elektřiny závisí i obnovení dodávek plynu. „Takže dokud nebude elektřina, nebude ani plyn,“ uvedl s tím, že alespoň v polovině domu by měla začít téct voda.<

>

Dva bojují o život

V nemocnicích nadále zůstávají čtyři zranění, dva z nich jsou ve vážném stavu. „Stav pacientů se nezměnil. Dva jsou umístěni na jednotce intenzivní péče ve velmi vážném stavu. Jeden z nich je napojen na plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Zranění dalších dvou pacientů jsou méně závažná. „Nejsou v ohrožení života a jsou umístěni na běžném oddělení,“ uvedla. Zatím se podle ní ani u jednoho nepočítá s propuštěním do domácí péče.

Šest lidí, včetně tří dětí, zemřelo v bytě. Dalších pět lidí poté, kdy se snažili marně před ohněm uchránit skokem z 11. patra domu.<

Fotogalerie
34 fotografií