Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kritizovala hasiče v Bohumíně, teď se kaje: Hasiči dělali, co mohli, omlouvám se!

Autor: ran - 
10. srpna 2020
20:52

Někteří lidé se do kamer i na sociálních sítích nerozpakovali kritizovat práci hasičů při jejich zásahu u tragického požáru v Bohumíně. V pondělí ale jedna z nehlasitějších kritiček „vzala zpátečku“ a opět do kamery se omluvila za svoji neuváženou kritiku bojovníků s ohněm.

Sobotní tragédie v Bohumíně, při níž uhořelo šest lidí včetně tří dětí a pět lidí se zabilo skokem z hořícího bytu, hýbe Českem. Zdeněk (54) byl obviněn z vraždy, když podpálil byt, kde zrovna byla kvůli oslavě shromážděna část jeho rodiny, sousedé z domu a známí. 

Muž přivodil krutou smrt svému synovi, vnukovi, snaše i exmanželce. Právě spor s bývalou ženou pachatele měl být údajně motivem. Událost měla mnoho svědků, někteří viděli na vlastní oči skákat oběti z okna. Hasičům se oheň podařilo zcela zlikvidovat po dvou hodinách. A právě hasiči se stali veřejným terčem kritiky některých lidí. Požárníci však pochybení při zásahu odmítají.

Nejhlasitější stěžovatelkou se stala jedna ze svědkyň otřesné události Karin Šípková. Ta hasičům v rozhovoru pro Českou televizi lála za to, že podle ní byl jejich zásah pomalý. Hasiči se však opírají o tvrdá data, která potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček. Podle nich vyjeli minutu od nahlášení a za cca pět minut byli na místě: „Ale to už z oken šlehaly plameny a požár zachvátil celý byt,“ jak uvedl HZS Moravskoslezského kraje na svých facebookovém stránkách. Lidé začali skákat jen šest minut nato. 

„Požár byl v době příjezdu první jednotky na místo již natolik rozšířen, že i přes okamžitou přípravu a nafukování záchranné seskokové matrace se pět osob pokusilo zachránit skokem z okna dřív, než se matrace stihla nafouknout,“ uvedli hasiči.

Na sociálních sítích se rozjel kolotoč obviňování hasičů z laxního přístupu a v opačném gardu vášnivé hájení jejich práce. Symbolickou tečku za největšími dohady udělala právě paní Šípková. V pondělí v rozhovoru opět pro Českou televizi vzala svá nespravedlivá slova zpět. A omluvila se za ně. 

„Chtěla bych se všem hasičům zasahujícím v domě omluvit. Viděla jsem video a už vím, že jsem se strašně mýlila. Zásah byl opravdu rychlý a nebýt profesionality hasičů, mohlo to dopadnout ještě daleko hůř. A za to jim patří velké díky,“ řekla do kamery.  

Celá tragédie je nyní ještě ve fázi vyšetřování. Dokonce i hasiči připravili rekonstrukci svého zásahu. „Máme na místě dvě výškové techniky, jednu automobilovou plošinu, jeden automobilový žebřík a postavíme je na místa, kde při zásahu stála, abychom mohli zhotovit dokumentaci k připravované analýze,“ řekl pro ČT mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Kvazimoda ( 11. srpna 2020 06:57 )

Před pěti lety čtu v novinách... "Občany ČR největší stěžovatele v EU"... Musíme hasičům děkovat.

vencakurnaa ( 11. srpna 2020 00:30 )

PABLBE z Beskyd - nemohu za to že jsi byl nejdále na Prašivé a možná vyjel lanovkou z Tyry na Javorový ..... ale říct mi do OČÍ, že LŽU - vykopnu Ti zuby z Huby už jsem Ti to napsal jasně- demen-tní Voliči Andreje -UDAVAČE !

nespokojeny ( 10. srpna 2020 22:35 )

Pokud ještě "něco" v ČR funguje,tak jsou to určitě hasiči.

vencakurnaa ( 10. srpna 2020 22:08 )

a ještě dovětek EXTRA pro chytráky a zmiňované HASIČE - chtěl bych vidět každého z Vás ? - pokud by jste měli VYHODIT z 11. PATRA dolů DÍTĚ a tzv. TREFIT ho na VAK - v DÝMU...KOUŘI... a ŽÁRU a OHNI potažmo v TRIČKU ? - píše a hovoří k Vám " fešák " který pracoval v N.Y. U.S.A. na budovách nejen kolem 5. Avenue v Centru Manhattanu na tzv. Hanging Scaffolding a bylo to mým každodenním chlebem - Vy ŽABAŘI/ pardón HASIČI !

vencakurnaa ( 10. srpna 2020 21:43 )

Lopato - bábu jak si ji nazval - MOŽNÁ ZASTRAŠILI ! ...ale ostatní SVĚDKY této TRAGÉDIE NE !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání