Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skákající z 11. patra byli v transu, strach z bolesti je obrovský, vysvětlil odborník! Přidal vlastní zkušenost

Autor: lc - 
13. srpna 2020
05:30

Nikdo si neumí představit, co se honilo hlavou jedenácti obětem děsivého sobotního žhářského útoku v panelovém domě v Bohumíně. Zatímco šest z nich uhořelo, dalších pět našlo smrt po pádu z 11. patra. Podle psychologa Jana Kulhánka jednali tito lidé instinktivně a doslova v transu.

Rodinná oslava se v sobotu v podvečer proměnila v šílené drama, na jehož konci vyhasly lidské životy. „Viděla jsem pět lidí, jak postupně vyskočili z okna. Je to tragédie a nechtěla bych, aby tohle ještě někdy někdo zažil,“ řekla sousedka Karin Šipková.

Jednali instinktivně, říká psycholog

Co vedlo oběti, aby se vrhly z jedenáctého patra, ačkoli pád z takové výšky neměly šanci přežít? „Tu hrůzu si skutečně nikdo neumíme představit,“ přiznal pro Blesk.cz psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl. Oběti tam podle něj v osudnou chvíli skutečně velmi trpěly.

„Je tam obrovský strach z bolesti, začnete se chovat jako zvíře. Snažíte se za každou cenu utéci, a když není možný únik dveřmi, tak tedy oknem,“ vysvětluje psycholog. „Ti lidé už byli v takovém transu, že jednali pouze instinktivně, a bohužel byli moc vysoko,“ popisuje okamžiky těsně před smrtí. „V tu chvíli vůbec nepřemýšlíte, zvláště pokud už i cítíte bolest,“ dodává Kulhánek a popsal svou vlastní hrůznou zkušenost s požárem.

Video  Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti.  - ZZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

Když studoval, zažil požár v obchodním domě, kde byl na brigádě. „Oheň se rozšířil ventilací a hasiči nás vyváděli dolů z budovy po schodech. Nemohli jsme dýchat, oheň jsme neviděli, všude ale byl kouř. Byl tam obrovský strach a panika, člověk se bojí, že umře. Navíc se bojíte, že začnete hořet,“ vybavuje si dodnes sugestivní vzpomínky Kulhánek.

Rodinka si užívala dovolenou. O pár dní později je potkala smrt. Rodinka si užívala dovolenou. O pár dní později je potkala smrt. | Facebook

Alkohol není polehčující okolnost

Otec jedné z obětí, Zdeněk (54), byl v pondělí obviněn z vraždy a hrozí mu i doživotí. Podle svědků se jednalo o psychopatického člověka, který se rád napil. „Byl to agresivní a velice nepříjemný člověk, se kterým byly jen potíže. Policie, záchranka, to tu bylo běžné. On pil alkohol jako sodovku,“ vzpomíná na Zdeňka jeden ze svědků.

Alkohol svou roli sehrál i v tomto případě. „Alkohol výrazně prohlubuje agresivní sklony. Ale takový člověk je pořád zodpovědný za své činy a pořád je svéprávný. Není to ani náznakem polehčující okolnost,“ řekl ke žháři Kulhánek. „Pokud si navíc přinesl hořlavinu s sebou, tak je to závažnější, než kdyby použil něco, co měl v tu chvíli po ruce, protože je vidět, že to byl promyšlený čin,“ popsal odborník.

Pomohl by speciální kurz?

Je něco, co by obecně mohlo pomoci v případě podobného útoku? Jak se zachovat a přežít? „Říkat lidem, aby v takové situaci nepanikařili, je nesmysl. Dovedu si ale představit, že by v domech podobného typu existoval pro obyvatele kurz psychologie při požáru,“ soudí Kulhánek a připomíná, že máme kurzy první pomoci, řešíme, jak se chovat při autonehodách, ale osvěta, jak se chovat při požáru takto vysokého domu, podle něj spíše chybí.  „Každý byt by také měl mít svůj příruční hasicí přístroj,“ dodává.

 

Video  Schillerová v Bohumíně: Je to hrozná tragédie.  - Blesk - Martin Sekanina
Video se připravuje ...

hurybury ( 13. srpna 2020 21:23 )

Jseš rozumu mdlého .

hurybury ( 13. srpna 2020 20:39 )

Určitě to tady čtou pozůstali po těch co to neštěsti nepřežili . Tak šetři ,možná budeš ty platit .

jelenovi ( 13. srpna 2020 18:24 )

Chlap byl agresivni, chlastal a kazdej se mu radsi vyhnul...skoda, ze podobnej odpad nejde nekde zavrit preventivne. A udelat lobotomii, pro sichr

bezodkladne ( 13. srpna 2020 17:56 )

To myslíte vážně ?

bezodkladne ( 13. srpna 2020 17:55 )

Takže podle Vás pokud nebyli podle Vás dostatečně platní občané, tak ty ztráty budou menší ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání