Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Simonka (†2,5) se udusila švestkou: Rodina popsala zoufalý boj o její život

Autor: ran - 
27. července 2020
14:07

Malá Simonka ze Slovenska se zřejmě udusila, když jedla švestky. U všeho byli dospělí, ale ani oni, ani pozemní a letečtí záchranáři už děvčátku nedokázali pomoct. Rodina holčičky tvrdí, že sanitka přijela až po 45 minutách, záchranáři ovšem jakékoli pochybení popírají. Příbuzní popsali svůj zoufalý boj o záchranu dítěte a zvažují žalobu.

Simonka (†2,5) si hrála na ulici, vedle sebe měla maminku.  Stačila chvíle a poklidná atmosféra obce Velké Ozorovce se změnila v zoufalý boj o záchranu života holčičky.

„Právě jsem se sprchoval, když slyším, že někdo křičí pomoc, pomoc. Tak jsem vyběhl a koukám, že se Simonka dusí,“ popsal jeden z příbuzných děvčátka pro server Noviny.sk. „Mamka volala, co je, co ti je, nato viděli, že drží v ruce hrst švestek. Jednu z nich musela těsně předtím spolknout,“ popsal neštěstí příbuzný.

V tu ránu se seběhl zbytek rodiny a dělali vše, co bylo v jejich silách, aby dítě zachránili. „Tak jsem ji chytil za pas, aby tu švestku vyplivla, ale ona ji nevyplivla,“ popsal jeden z příbuzných hororový moment. „Zkoušela jsem ji mačkat, jestli ji nespolkne, ale nešlo to. Stále tam ta švestka byla,“ řekla jiná členka rodiny. 

Záchranáři se snažili rodině poradit, co dál. Na kritiku, že slečna na telefonu „jen pořád mluvila a nic z toho“, odpověděl mluvčí operačního střediska Jozef Minár. „Operátor dával pokyny rodičům, jak poskytnout první pomoc a okamžitě, tj. ve 14.48 hodin, vyslal posádku zdravotnické služby na uvedenou adresu. Posádka dorazila v 15.05 hodin, čas dojezdu tedy činil 17 minut,“ řekl mluvčí. 

Ani vrtulník nebyl nic platný

Na místo přiletěl dokonce i záchranářský vrtulník. Letecká služba se přidala k oživování holčičky, která zřejmě následkem dušení už byla v hlubokém bezvědomí. „Bohužel, ani navzdory velké snaze se děvčátko nepodařilo oživit a lékař mohl na místě konstatovat už jen smrt,“ dodala mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Hopjaková.

Rodina mrtvé dívenky si plánuje stěžovat. Svorně tvrdí, že sanitka přijela až po 45 minutách a ve svém přesvědčení se nenechává zviklat. „Uvidím, co bude stát na papíře z pitvy. Ale stejně podám trestní oznámení. Já to tak nenechám,“ rozhořčuje se dědeček děvčátka. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání