Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Patrik uklízí byty po mrtvých: Tři měsíce po pohřbu jsme pod skříní našli ruku

Autor: Dagmar Čechová - 
27. července 2020
05:25

Se smrtí se setkává prakticky na denní bázi. Patrik Dostál není pohřebák nebo patolog - provozuje firmu Dopareal, která se mimo jiné věnuje i úklidu po mrtvých. Když přichází do bytu, tělo nebožtíka už tam není, jen to, co po něm (občas) zbylo, a jeho úkolem je to odstranit. Blesk.cz vysvětlil, co jim při úklidu dá největší práci a proč je po mrtvém občas třeba odstranit i podlahy a omítky.

Kdy jste začali dělat úklid po mrtvých, co vás k tomu přivedlo?

Oficiálně se tomu věnujeme od roku 2013, kdy jsme si na tuto práci vyčlenili a vyškolili vlastní tým lidí, protože se objevovala větší poptávka. Tehdy se úklidu po mrtvých moc firem nevěnovalo, byly jsme jedni z prvních, kdo začal služby tohoto rozsahu nabízet. Teď skoro po sedmi letech je zákazníků víc a víc. Vědí o nás nejen lidé obecně, ale i větší organizace jako třeba pohřební služby, hasiči, kriminální policie. Každým rokem se rozrůstáme, přijímáme další spolupráce od soukromých firem (pohřebnictví), nebo od státních subjektů (policie, IZS) apod... Původně jsme se věnovali vyklízení pozůstalostí.

Jak jste začínali?

Zpočátku jsme spolupracovali s jednou firmou, která nám pomáhala s dezinfekčními potřebami, dezinsekčními pracemi – odstranění hmyzu. My jsme si provedli úklid, odstranění biologického materiálu a vyklízení a likvidace nábytku či bytu. Za pár měsíců zkušeností jsme byli schopni si veškeré činnosti zajišťovat sami. Dnes zajišťujeme úklid po úmrtí po celé České republice.

Na tuhle práci musíte mít nějaké papíry, povolení?

Ano, povolení od hygieny. Jedná se o byty, které jsou nějakým způsobem kontaminované, úmrtím vzniká spousta směsí bakterií, plynů a hniloby, které mohou člověku způsobit vážná infekční onemocnění nebo závažné dýchací problémy. Při úmrtí vznikají také biologické odpady a ty požírá nejrůznější hmyz, od červů po různé brouky. Na základě toho musíme provádět i dezinsekce (odstranění hmyzu, pozn. red.). Proto to musí zajišťovat firma, která má hygienické oprávnění a pracovní tým opravdu zdatných pracovníků.

Jaké způsoby úmrtí považujete za nejhorší?

Nejhorší úklidy, s jakými se setkáváme, jsou sebevraždy nebo úmrtí řeznou zbraní, kde člověk vyloženě vykrvácí. Máte různé případy, kdy se třeba lidé na poslední chvíli chtějí zachránit, nebo naopak se snaží ten únik ze života završit něčím ještě horším, když ví, že umírají.

Jak je to s úklidem veřejných prostor? To asi už není vaše práce, co?

Tam se o úklid starají hasiči. Dělají to úplně jednoduchým způsobem – tlakem vody z hadice.

Jak řešíte, když se ten biologický odpad dostane až do spodních vrstev podlah, třeba až do panelů v domech?

To je velký problém... Všichni víme, že lidské tělo obsahuje vysoké procento vody a při úmrtí se může značná část tekutiny dostat do podlahy a různých vrstev podloží, kde hnije. Také se spousta vody z nebožtíka 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání