Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Jakubů (†49) očima bývalého šéfa: Milan byl dobrý chlap! Vzpomíná Andor Šándor (62)

Autor: chal - 
26. září 2019
20:00

Tragická smrt brigádního generála Milana Jakubů (†49) kromě rodiny zasáhla i jeho kolegy. Jedním z nich byl i bývalý šéf rozvědky Andor Šándor (62), který Milana Jakubů zažil na Vojenském zpravodajství jako novice. Bezpečnostní expert na zesnulého kolegu pro Blesk zavzpomínal.

Andor Šándor se s Milanem Jakubů potkal na Vojenském zpravodajství před 17 lety, tedy zhruba v době, kdy Šándor odcházel z vedení rozvědky a Milan Jakubů v ní naopak teprve začal působit.

Mezi oběma vojáky bylo několik stupňů velení, mladý Jakubů náčelníkovi rozvědky přímo nepodléhal, nicméně Šándor si na bývalého podřízeného velmi dobře pamatuje.

„Když jsem odcházel z rozvědky, Milan byl mladý kluk, bylo mu asi 32 let. Byl to člověk, který se mně osobně nezodpovídal, a takových mladíků tam byla celá řada,“ řekl Šándor Blesku.

I přesto má však Jakubů jako mladého rozvědčíka živě v paměti. „Jeho si pamatuju, protože byl chytrý a pracovitý, což koneckonců ukázala i jeho kariéra, když to dopracoval až na hodnost generála,“ dodal bezpečnostní expert.

Špičky Vojenského zpravodajství se s bývalými šéfy rozvědky pravidelně schází 12. listopadu, kdy je výročí založení organizace. Právě při té příležitosti Andor Šándor s Milanem Jakubů mluvil naposledy.

„Vždy se tam pozdravíme a prohodíme pár slov…“ uvedl Šándor k tradičnímu setkání. Milan Jakubů se ho už nikdy nezúčastní. „Byl to dobrý chlap,“ uzavřel se smutkem Šándor.

Milan Jakubů zemřel v sobotu 21. září nedaleko Špindlerova Mlýna při autonehodě. Generálova Škoda Rapid se čelně srazila se sportovním Fordem Mustang, který řídil amatérský závodník Vojtěch Ch. (31). Mustang údajně ve vysoké rychlosti vyjel v zatáčce do protisměru, kde se srazil s vozem Milana Jakubů.

Generál nehodu nepřežil, jeho manželka (47) na místě spolujezdce utrpěla vážná zranění. Údajný viník nehody, mladý řidič v silném vozu, jel podle několika očitých svědků nebezpečně už pár minut před tragédií. Podle některých komentářů na silnicích riskoval dlouhodobě.

Video  Srážka dvou aut si vyžádala jednu oběť: Řidič Mustangu měl podle svědků závodit s jiným řidičem!  - Facebook: Hasiči města Špindlerův Mlýn (JPO II)
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání