Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co dělat, když máte doma tlejícího nebožtíka? Patrik Blesku popsal, jak uklízí tělní tekutiny i larvy much

Autor: Dagmar Čechová - 
21. října 2019
05:01

Když nám umře někdo blízký, je sotva v našich silách zařídit pohřeb. Jenže co když mezi úmrtím a nalezením nebožtíka uplynulo několik týdnů a tělo leželo v uzavřeném bytě uprostřed parného léta? Právě to je téměř každodenním "chlebem" pro Patrika Dostála a jeho úklidovou četu firmy Dopareal.

Smrt blízkého je smutnou a velmi nepříjemnou událostí, a to poslední, co člověk v tu chvíli chce řešit, je zápach či mouchy v bytě, kde nebožtík zemřel. V dnešní moderní době krvavé skvrny nebo fleky neznámého původu po svých blízkých naštěstí nemusíte řešit vy sami. I na úklid a vyklízení po úmrtí si totiž můžete najmout firmu.

A dělá to tak čím dál tím více lidí, alespoň to tvrdí pan Dostál, zástupce firmy Dopareal, která se právě na tuto práci specializuje. "V poslední době evidujeme 5-8 zásahů týdně. Nejvyšší poptávky na vyklízení pozůstalosti míváme v letních měsících."

Jeho společnost je jednou z mála, která takové služby nabízí, a zároveň jednou z nejdéle působících. "Oficiálně to děláme od roku 2013," říká Dostál. Původně se zabývali vyklízením prostor, kvůli zvýšené poptávce po úklidu kontaminovaných odpadů ale vytvořili tým vlastních lidí, kteří se na tuto práci zaměřují.

Jak si každý asi dokáže představit, likvidace pozůstalosti není nic jednoduchého. "Úklid po mrtvých je typ úklidu, kde se zabýváte infekčními odpady, tomu je nejblíže deratizace, dezinfekční a dezinsekční práce. Běžná úklidová firma na tohle není připravená, aby uklízeli, dejme tomu, biologické materiály, výměšky, popřípadě odstraňovali nějaké 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání