Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děsivá událost v Jablonci: Dvě děti se otrávily ve školce!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: jel - 
25. června 2020
20:28

Dva chlapci skončili v nemocnici poté, co ve školce Jugoslávská v Jablonci nad Nisou snědli jedovatý plod štědřence odvislého, kterému se také jinak říká pravý zlatý déšť! Děti už jsou naštěstí v pořádku, rodiče ale zuří! Příště by to tak dobře dopadnout nemuselo.

Plody, které chlapci snědli, totiž vypadají velmi podobně jako lusky hrachu, a proto nejspíš malé hochy lákaly. „Po svačině si šly děti hrát na zahradu. Chlapečkové zbaštili lusky, respektive ty hrášky uvnitř, a odvezli je do nemocnice. Tam jim museli pumpovat žaludek,“ popsala případ pro TN.cz babička jednoho z otrávených. Tatínek jednoho z dětí popsal celou příhodu detailněji, údajně si totiž kluci hráli, že vaří domnělý „hrášek“, což zarazilo učitelku, a rychle se jich ptala, zda ho i nejedli. 

„Nejdřív tvrdili, že ne, protože se báli to přiznat, pak z nich ale vylezla pravda, když je upozornila, že by jim mohlo být špatně,“ popsal otec serveru. Prý pak učitelka donutila děti otrávené plody vyzvracet a maminky je převezly do nemocnice, kde jim vypumpovali žaludek a chvíli tam zůstaly na pozorování. „Naštěstí je na tom už dobře. Zůstal tam jednu noc, měl horečky,“ dodal rozzlobený rodič.

Ředitelka školky se však brání, protože keř nebyl na zahradě vysazen schválně, ale vyrostl tam sám. Prý se jim to stává často, ale pozemek patří městu, a tak o likvidaci musí žádat na úřadě, což se stalo i v tomto případě, jenomže keř nikdo pokácet nepřijel. Město se rozhodlo konat až po tragédii, která se stala. 

„Řešíme to každý rok. Pozemek patří městu, my nemáme právo to dělat a ani nevíme jak, nejsme botanici. Takže vždycky, když si všimneme, že tu nějaký keř vyrostl, včas o likvidaci zažádáme na úřadě,“ popsala ředitelka školky Renata Kolischová trápení s rostlinami. „Letos tu ale byl koronavirus, o tu zahradu jsme se nestarali v takovém rozsahu, protože tu nebylo ani moc dětí. Když jsem si všimla, jaká je situace, poslala jsem e-mail a zažádala o opětovné zlikvidování. To bylo 28. května,“ vysvětlila.

Botanik navíc potvrdil, že rostlina, z níž jsou nejvíce jedovaté především plody, které právě chlapci snědli, může bez problémů vyrůst i tam, kde ji nikdo nezasadil. Přitom v případě, že člověk sní větší množství jedovatých plodů, může i zemřít!

Citronel ( 25. června 2020 21:15 )

To je chyba rodičů, že dětem nevysvětlí, že se nemá žrát všechno na co se narazí. Přiště sežerou psí bobek, protože vypadal jak rozeklá čokoláda.

Maximilian ( 25. června 2020 21:05 )

Města se o veřejné prostranství starají mizerně,ale že sviní i u školských zařízení to je síla, samozřejmě za to odpovědnost neponese nikdo, rodiče ať mlčí nebo jim ještě za trest vyrazí děti ze školky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání