Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První trest za vraždu Kuciaka: Zprostředkovatel přijal 15 let!

Autor: chal, ČTK - 
30. prosince 2019
11:43

Prokurátor a zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27) uzavřeli při dnešním líčení novou dohodu o vině a trestu. Na jejím základě by si obviněný Zoltán Andruskó měl odpykat ve vězení 15 let. Proti původnímu návrhu dohody s trestem vězení na deset let měl soud výhrady.

Zoltán Andruskó, kterému původně hrozilo vězení na 25 let až doživotí, při vyšetřování vražd novináře Kuciaka a jeho snoubenky spolupracoval s policií. Také proto se prokuratura rozhodla navrhnout v jeho případě mimořádně výrazné snížení trestu. Původně se prokurátor s obžalovaným shodl na desetiletém trestu, ten však soudkyně v pondělí označila za příliš nízký.

První varianta dohody by podle ní byla spravedlivá pouze pro Zoltána A. „Obviněný Andruskó zobchodoval lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon chrání. Zobchodováním lidského života způsobil neodstranitelný následek," vysvětlila soudkyně Pamela Záleská.

Běžná dohoda s prokurátorem totiž na Slovensku umožňuje snížit trest obviněnému nanejvýše o jednu třetinu pod dolní hranici trestní sazby, kterou pro daný delikt stanovuje zákon.

Prokurátor v reakci upozornil, že Zoltán Andruskó dobrovolně poskytl informace o vraždě Kuciaka, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová (†27), ale také o jiných trestných činech. Obě strany se rychle dohodly na nové dohodě, obviněný přijal 15 let.

V případu zmíněné dvojnásobné vraždy čelí obžalobě další čtyři osoby, které dříve shodně odmítly možnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu.

Jde o kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera, pro kterého měla Kuciakovu vraždu prostřednictvím Zoltána Andruska objednat jeho přítelkyně Alena Zs.. Vraždu údajně vykonal bývalý voják Miroslav Marček. Pomáhal mu jeho bratranec Tomáš S. Líčení s nimi začne v lednu příštího roku.

Video  Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

brano34 ( 31. prosince 2019 10:50 )

Nájemný vrah může za 15 let popravit kohokoliv z nových novinářů, včetně politiků. Za peníze jsou nájemní vrazi popravit kohokoliv, třeba i prezidenta. Doživotní trest je jediným adekvátním

Tara-Tara ( 30. prosince 2019 14:21 )

necht si kauzu Kuciak vyresi bratia slovaci...nam je to tak nejak uz jedno a hlavne to tady uz lidi nezajima

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání