Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vodicí pes dostal nevidomou Andreu do exekuce: Spravedlnosti se dočkala po pěti letech

Autor: chal - 
1. listopadu 2019
17:55

Asistenční pes, který majitele svých chováním ohrožuje na životě, je k ničemu. Své o tom ví nevidomá Andrea Malárová z Chebu, kterou špatně vycvičená fenka Maggi často vystavovala nebezpečným situacím, kdy ji například zavedla do silnice mimo přechod. Pes navíc Andreu zatáhl i do finančních problémů. Když se totiž Andrea neschopného psa zbavila, stát po ní požadoval vrácení peněz, které jí poskytl na výcvik. Soud rozhodl několik let trvající spor ve prospěch nevidomé.

Andrea Malárová v šesti letech ztratila zrak. Aby mohla v dospělosti plnohodnotně fungovat bez pomoci jiných lidí, potřebovala vodicího psa. Úřad práce jí na výcvik jednoho takového poskytl téměř 270 tisíc korun. Jak se ale ukázalo, fenka Maggi byla po absolvovaném výcviku pro nevidomou spíš než pomocí hrozba.

Pes neposlouchal povely a Andreu vystavoval nebezpečným situacím, mimo jiné ji vodil do silnice nebo se zastavil uprostřed přechodu a nechtěl jít dál. Nevidomá proto výcvik fenky řádně reklamovala a psa, který jí byl k ničemu, se vzdala.

„Když jsme šli na procházku, tak mi šla přímo do silnice. Jela auta, ona si lehla a nechtěla jít,“ popsala Andrea v pořadu Záhady Josefa Klímy na Televizi Seznam jeden z nepříjemných zážitků, který jí Maggi připravila. Cvičitelka reklamaci odmítla s tím, že výcvik proběhl, jak měl, a byl úspěšný. Spor se proto dostal před soud.

Kromě absence vodicího psa navíc musela Andrea začít řešit ještě vážnější problém. Jelikož nevyužívala pomůcku, na kterou jí Úřad práce přispěl více než čtvrt milionem korun, chtěl stát své peníze zpět. Nevidomá matka se kvůli tomu dostala do exekuce a vážných existenčních potíží. Rázem neměla ani psa ani peníze.

Po pěti letech dal soud ve sporu Andree za pravdu a cvičitelka musí čtvrt milionu od Úřadu práce vrátit. Své pochybení však i přes rozsudek nadále odmítá, psa prý vycvičila správně. Fenka podle ní neplnila svůj úkol zřejmě proto, že ji Andrea Malárová týrala.

„Myslíte si, že vám takový pes bude fungovat? Vždyť je to živé zvíře, ona se jí vážně musela strašně bát. A kterékoliv zvíře jde zkazit za dva dny, když se vás bude bát,“ citoval cvičitelku deník MF DNES. Její tvrzení však vyvrátil znalecký posudek.

Nejvyšší soud na konci srpna zamítl druhé dovolání cvičitelky, a ta tak musela Andree Malárové vrátit peníze za výcvik Maggi. Nevidomá matka ztratila po letech strastí ve vodicí psy víru. „Zklamala jsem se, bojím se toho,“ vysvětlila Andrea Malárová MF DNES.

Jana-Kali ( 3. listopadu 2019 18:51 )

Jen nerozumím, proč paní Andrea neoslovila cvičitelku, že má se psem problémy a mohly to řešit společně , kde se stala chyba.

naidka ( 1. listopadu 2019 20:14 )

Jestli jim psa svým zacházením pokazila, zradila, tak jeho hodnota šla vniveč. Soudit se s takovými je ztráta času a nervů.

Altingerka ( 1. listopadu 2019 19:27 )

To bylo v reportáži J. Klímy.

Monikay ( 1. listopadu 2019 18:38 )

to je teda síla že po ní chtěli peníze. měli dát psa někomu jinému! je mi paní líto a snad to přežila všechno ve zdraví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání