Nic se neponechává náhodě. Psovodi mají různé specializace a pejsek se vybírá tak, aby povahou splňoval jejich požadavky. „Například kolega má štěně Breda (4 měsíce), který bude všestranný pes pro výjezdovou činnost. Tam se preferují psi, jsou silnější než feny, důležitá je taky razance a psychická odolnost,“ řekla psovodka Ilona Duchoňová.

Pro speciální činnosti, jako jsou pachové práce, se zase používají více feny. Bývají klidnější, soustředěnější, vnímavější. Moji Debie (4 měsíce) čeká výcvik na vyhledávání výbušnin,“ dodala Duchoňová.

Každodenní škola hrou

Štěňata se učí hrou, důležitá je socializace. Psovodi je berou co nejvíce mezi lidi, aby si zvykla na rušné prostředí či chůzi na různém povrchu. Rozvíjí u nich pudy, kořistnický či lovecký, a to za pomoci pamlsků či hraček.

„Pes musí být samostatný, dělat svoji práci a neřešit okolí,“ vysvětlil psovod Jaroslav Komárek.

Přípravný výcvik končí v 18 měsících psa, kdy ho čeká první přezkoušení. „Musí například splnit poslušnost, překonání překážky, pachové práce, psi pro výjezdy i obranné práce, nesmí reagovat na střelbu,“ popsal Komárek. Pak výcvik pokračuje, důležitá je pozitivní motivace, psa musí práce bavit.

Atest do služby

Mezi druhým a třetím rokem čeká výjezdový tým, psa a psovoda, pobyt ve speciálním výcvikovém středisku. Teprve po úspěšném absolvování získá pes atest na dva roky, pak ho čeká přezkoušení. V aktivní službě zůstává podle fyzických předpokladů a zdravotního stavu do věku 8 až 10 let. Důchod si pak užije většinou u psovoda doma.

Drogy ani výbušniny nežerou

Psovodi občas slýchají, že psy na vyhledávání výbušnin či drog látkami krmí. „Je to naprostý nesmysl. Pes se učí vyhledávat hračku se svým pachem. Když to umí, místo míčku se dá látka, kterou ho potřebujete naučit. Když ji najde a čuchne k ní, rychle se odmění tím svým míčkem,“ popsala psovodka. Pes si tak látky zapamatuje, a pak vlastně pořád hledá ten svůj míček.

Německý ovčák stále vede

V současnosti nejrozšířenější služební plemeno. Pro práci u policie a v armádě se prosadil až počátkem 20. století. Po počátečním chladném ohlasu začali tito psi působit nejprve u policie, za I. světové války i v armádě. U nás funguje jediná policejní chovná stanice v Prackovicích. Do služeb zákona se psi získávají odsud či výkupem od civilních chovatelů.

VIDEO: Policejní psovodi kontrolují na Novojičínsku chaty. Jejich práce nese úspěch, letos díky jejich práci nevykradli ani jednu chatu.

Video
Video se připravuje ...

Policejní psovodi kontrolují na Novojičínsku chaty. Jejich práce nese úspěch, letos díky jejich práci nevykradli ani jednu chatu. Lukáš Havran, Blesk

Fotogalerie
17 fotografií