Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pilot o letu Smartwings s jedním motorem: „Riziko nehrozilo, mohli přistát v terénu“

Autor: DH - 
2. října 2019
18:12

Dlouholetý pilot Ladislav Keller, kapitán a letecký instruktor, promluvil o letu Smartwings na jeden motor v pořadu DVTV. Mimo jiné přiznal, že podobné situace několikrát zažil a jsou prý normální. „Kdyby odešel i druhý motor, letadlo by přistálo v terénu,“ řekl doslova.

Pilota a leteckého instruktora pro Boeingy 737 Ladislava Kellera si do pořadu DVTV pozvala Daniela Drtinová v rámci otázek ohledně okolností letu společnosti Smartwings z 22. srpna, kdy letadlo s českými cestujícími z Řecka pokračovalo do Prahy s jedním nefunkčním motorem. A přední český pilot měl v otázkách jasno. Postupoval by prý ale jinak než posádka.

„Přistát na nejbližším vhodném letišti,“ odpověděl rozhodně na otázku, jak by on osobně v situaci vysazení jednoho motoru jednal. „Na cestě do Prahy jsem spočítal, tuším, sedm letišť,“ dodal.

Keller zároveň ale jedním dechem dodal, že ač se zdá být situace nebezpečná, v letectví je vysazení motoru poměrně častou praxí. „Sám jsem to zažil třikrát,“ přiznal pilot. Postup pilotů podle něj vyloženě nebezpečný nebyl. Riziko vypovězení i druhého motoru by podle něj piloti uměli vyřešit. A to i se 170 pasažéry na palubě.

„Přistáli by do terénu. Letadlo to umí,“ řekl a šokoval tím zkušenou moderátorku Drtinovou. „Těch případů se v minulosti stala celá řada, a to nejen u Boeingu 737, byla to i větší letadla,“ dodal Keller.

Letoun společnosti Smartwings vyrazil 22. srpna z řeckého ostrova Samos do Prahy. Letadlu ale přestal nad Egejským mořem fungovat levý motor. Ten se bohužel nepodařilo posádce znovu nahodit. Stroj i přes tento zádrhel pokračoval v nižší letové hladině až na pražské letiště. Na palubě cestovalo 170 pasažérů. Posléze skončil v pozici letového ředitele společnosti Pavel Veselý. Podle Úřadu pro civilní letectví šlo o pochybení posádky.

Baltu ( 5. října 2019 11:09 )

Samozřejmě totální nesmysl viz i.e. včerejší crash An12 ... na simulátoru se to necvici ... Lado jako tvůj bývalý kolega z CSA ti radim: nenech ze sebe na starý kolena za par tisíc od travelservisu DELAT VOLA !!! To si radši vem půjčku od providentu

hab-art ( 3. října 2019 11:26 )

ten Lojza je fakt neštěstí!! To nemáme už nikoho lepšího na vystupování v médiích?? Vypadá jak sedlák...Taky by mě zajímalo kdo s dopravním letadlem bezpečně přistane v terénu...To je hooodně velká náhoda když to dobře dopadne. A pokud se to stalo, tak většinou jim vysadily motory hned (Hudson, AF kukuřice)..Ale aby někdo tahal čerta za ocas?? Něco jiného je když vysadí jeden motor nad oceánem...to může být nejvhodnější letiště třeba 3h daleko...Spíš si myslím, že dostal od Vika za úkol trochu uklidnit lid a naznačil kam se asi vyšetřování bude ubírat...

Taurus70 ( 3. října 2019 05:54 )

Pan je odborník to se pozna😂😂😂😂

Kolotuk ( 2. října 2019 23:34 )

Kurna Lojzo,jak muzes takovou chujovinu_vypustit z huby.A taky jsi jeste mel napsat kolik tech letadel ktere delali nouzak to terenu dopadlo katastrofalne.Jak muze vystupovat v mediich urednik ktery je zam
estnancem uradu ktery vysetruje letecke nehody a letal u Vika.

ErikFerky ( 2. října 2019 21:12 )

i d i o t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání